Imperial Tobacco: Τα στριφτά τσιγάρα αύξησαν τα κέρδη της

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 11:05

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό 32%, καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν πιο φθηνά τσιγάρα από τις καπνοβιομηχανίες, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των μονάδων που δεν λειτούργησαν, εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της παραγωγού του χύμα καπνού Drum και των χαρτιών για το στρίψιμο τσιγάρων, Rizla, Imperial Tobacco Group Plc.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 249 εκατ. λίρες Αγγλίας (476 εκατ. δολ. ΗΠΑ), το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 189 εκατ. λίρες, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 263 εκατ. λίρες. Οι πωλήσεις της, εξαιρουμένων των φόρων, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στο 1,46 δισ. δολ. Αγγλίας.

Η αύξηση των φόρων, εξαναγκάζει πολλούς καπνιστές να στραφούν στα φθηνότερα τσιγάρα, όπως το JRS Red της Imperial Tobacco, τα οποία κοστίζουν περίπου 3,50 ευρώ το πακέτο στη Γερμανία, έναντι 4,00 ευρώ και πλέον που κοστίζει το Marlboro της Altria Group Inc. Οι καπνιστές, όλο και πιο συχνά στρίβουν τσιγάρα, με αποτέλεσμα, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Gareth Davis, 54 ετών, να επεκτείνει τη δραστηριότητα αυτή της εταιρείας.

Πριν από ένα χρόνο, τα κέρδη της εταιρείας, που παράγει τα τσιγάρα Davidoff και Lambert & Butler, επηρεάστηκαν από το κόστος ύψους 55 εκατ. λιρών, αποτέλεσμα της παύσης λειτουργίας των εργοστασίων της στη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Το πιο τελευταίο εξάμηνο, τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Imperial Tobacco, αυξήθηκαν 6,8%, φθάνοντας τα 598 εκατ. λίρες, έναντι των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, που προέβλεπαν ότι θα εμφανίσει κέρδη 593,5 εκατ. λιρών Αγγλίας.

Οι μετοχές της, σημείωναν άνοδο 15 πένες, ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 1.479 πένες η μία χθες στο Λονδίνο. Πέρυσι, σημείωσαν αύξηση 17%, υπερβαίνοντας την άνοδο 16% των πέντε μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Tobacco Index.

Η Imperial Tobacco, ελέγχει περίπου το 45% της αγοράς τσιγάρων της Βρετανίας, όπου η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα αύξησε τους φόρους για πέμπτο έτος κατά πένες το πακέτο. Η φορολογία τσιγάρων στη Βρετανία είναι η υψηλότερη της Ευρώπης και αποτελεί περίπου τα 4/5 της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων. Η εταιρεία, αύξησε τις τιμές των τσιγάρων στη Βρετανία, κατά μέσον όρο σε ποσοστό 7% τον Ιανουάριο.

Στη Γερμανία, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά της, η Imperial Tobacco, αύξησε τον Δεκέμβριο τις τιμές των τσιγάρων κατά 10%, μετά την αύξηση της φορολογίας τους από την κυβέρνηση κατά 1,2 σεντς το τσιγάρο.

Οι υψηλότεροι φόροι στη Βρετανία και τη Γερμανία, έχουν βλάψει την κατανάλωση. Οι καπνοβιομηχανίες πούλησαν 2,5% λιγότερα αφορολόγητα τσιγάρα στη Βρετανία το 2004, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αγόρασαν τσιγάρα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, σύμφωνα με την Gallaher Group Plc, που παράγει τα τσιγάρα Silk Cut.

Η Βρετανία πέρυσι, ήταν η πηγή του 37% των λειτουργικών κερδών της Imperial Tobacco και η Γερμανία του 19%. Η εταιρεία ξεπερνά τις ανταγωνίστριές της, Gallaher και Philip Morris, στην οποία ανήκει η Altria Group Inc., στη Βρετανία, καθώς προσφέρει φθηνά σήματα, όπως τα τσιγάρα Richmond.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα