Mittal: Υπερδιπλάσια κέρδη μετά την αύξηση των τιμών χάλυβα

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 11:19

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η Mittal Steel Co., η οποία ξεπέρασε αυτόν τον μήνα την Arcelor SA και κατέστη η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, μετά την αύξηση των τιμών πώλησης και την απόκτηση μιας μονάδας επεξεργασίας στην Πολωνία.

Τα καθαρά κέρδη, αναρριχήθηκαν στο 1,1 δισ. δολ. ή 1,78 δολ. ανά μετοχή, από 539 εκατ. δολ. ή 83 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Ρότερνταμ. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 55%, φθάνοντας στα 6,4 δισ. δολάρια. Η οικογένεια του ιδρυτή της εταιρείας, Lakshmi Mittal, τον οποίο το περιοδικό Forbes κατατάσσει στη λίστα των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο, κατέχει το 88% της εταιρείας.

Οι τιμές χάλυβα διπλασιάστηκαν φθάνοντας πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια οικονομία επεκτάθηκε περισσότερο μέσα σε περίπου τρεις δεκαετίες. Η Mittal Steel, αγόρασε την International Steel Group Inc., αντί του ποσού των 4,5 δισ. δολ. στις 12 Απριλίου, αυξάνοντας τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ.

«Το δεύτερο τρίμηνο δεν θα είναι τόσο καλό», ανέφερε ο Julien Onillon της HSBC Securities στο Παρίσι, τη μοναδικής τράπεζας που παρακολουθεί την Mittal Steel προς το παρόν, συμπληρώνοντας: «Περιμένω συρρίκνωση των περιθωρίων, καθώς αυξάνονται οι πρώτες ύλες».

Τα λειτουργικά κέρδη ανά τόνο, θα υποχωρήσουν στα 25 έως 39 δολάρια αυτό το τρίμηνο, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2005, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Cia. Vale do Rio Doce, η BHP Billiton και η Rio Tinto Group, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, έκλεισαν ετήσια συμβόλαια σε τιμές 71,5% υψηλότερες, με τις χαλυβουργίες.

Οι μετοχές της Mittal, σημείωναν άνοδο 97 σεντς, ποσοστό 4,5%, φθάνοντας στα 22,48 ευρώ η μία στις 9:48' π.μ., στο Αμστερνταμ, τοπική ώρα. Πέρυσι, σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ (20,8 δισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα