ΤΗΝ υψηλότερη αύξηση σε χρονικό διάστημα 4,5 ετών, σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές εισαγωγής προϊόντων στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου.
Οι τιμές εισαγωγής, αυξήθηκαν 1,3%, έναντι του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2000, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίες της χώρας, στο Βισμπάντεν. Συνολικά 23 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν κατά μέσον όρο, ότι οι τιμές θα σημείωναν αύξηση 1,1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές εισαγωγής τον Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 3,8%, υψηλότερα από την αύξηση του 3,7% σε ετήσια βάση, που σημείωσαν τον Φεβρουάριο.
«Οι τιμές έχουν επηρεαστεί σημαντικά εξ αιτίας του πετρελαίου και αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας της ανόδου τους», ανέφερε ο Carsten Klude, στρατηγικός αναλυτής της M.M. Warburg στο Αμβούργο, συμπληρώνοντας: «Αλλά στο υπάρχον οικονομικό περιβάλλον, το ρίσκο αυτής της πίεσης ξεπερνιέται».
Το κόστος του πετρελαίου, με βάση τα συμβόλαιά του, σημείωσε αύξηση 37% φέτος φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 57,65 δολ. το βαρέλι στις 4 Απριλίου. Ο δείκτης της ανεργίας στο 12%, επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση των καταναλωτών και περιορίζει το περιθώριο των εταιρειών να μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος τους σε αυτούς.
Χθες, η Salzgitter AG, η δεύτερη σε μέγεθος χαλυβουργία της Γερμανίας, ανακοίνωσε, ότι παρήγαγε 8% λιγότερο ατσάλι το τρέχον τρίμηνο, προκειμένου να συγκρατήσει από την πτώση τις τιμές και τα περιθώρια, καθώς μειώνεται η ζήτηση.
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία τεσσάρων γερμανικών κρατιδίων, που ανακοινώθηκε χθες, υποχώρησε. Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη τη χώρα, θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός ήταν 1,8%, χαμηλότερος του αντίστοιχου σε ετήσια βάση.