Σχέδιο νόμου για το «ξέπλυμα χρήματος»

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 14:42
UPD:16:37

Δύο καινοτομίες εισάγει το σχέδιο νόμου για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο παρουσίασαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης και Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

Οι δύο καινοτομίες αυτές αφορούν τη διεύρυνση του ορισμού που αφορά τα βασικά εγκλήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και δεύτερον τη διεύρυνση του ορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεοι να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα σε επιτροπή (του άρθρου 7 του νόμου 2331/95) που λειτουργεί ήδη να έχει πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύεται από το φορολογικό απόρρητο.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεοι να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι ορκωτοί λογιστές, οι κτηματομεσίτες, οι δημοπράτες, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, και οι δικηγόροι.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα