Νέες πιέσεις στο ευρώ

Εν αναμονή των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2001 11:23
UPD:11:27

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ημερών υποχώρησε κατά τις πρωινές συναλλαγές, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται, ότι το Μάρτιο του 2001 ο σχετικός δείκτης μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 3,0% σε σχέση με το Μάρτιο του 2000.

Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg", η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο αναμένεται να παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 0,4%, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει μειώσει τη ζήτηση των ευρωπαϊκών προϊόντων. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στη 1:00' μ.μ.

Περαιτέρω υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής ίσως ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να «τονώσει» την οικονομία.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο Χανς Pέκερς, μέλος της γερμανικής Mπούντεσμπανκ, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ύφεσης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης, ενώ λίγο νωρίτερα δύο από τα πιο αξιόπιστα γερμανικά οικονομικά ιδρύματα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πιθανή μία νέα μείωση μέσα στον Ιούλιο, καθώς πολλά στελέχη της ΕΚΤ αναμένουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα σε υψηλά επίπεδα (πολύ πιο πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της Τράπεζας) αλλά βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να μειωθεί», δηλώνει στο "Bloomberg" o Alessandro Truppia, οικονομολόγος της Stone & McCarthy στο Λονδίνο. «Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατείνονται ότι δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη. Εγώ, ωστόσο, θεωρώ ότι τους ενδιαφέρει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (τον περασμένο Μάιο), σύμφωνα με τον Alejandro Inurrieta, οικονομολόγο της Intermoney SA στη Μαδρίτη, αποτελεί ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την οικονομία. Σημειώνεται, ότι το δ.σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη.

Στις 11:10' ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισοδυναμούσε με 85,72 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα