Τρ. Αλεξιάδης: Κληρονομήσαμε την υπερφορολόγηση και την άδικη φορολογία

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 13:56
UPD:13:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο κ. Αλεξιάδης (φωτ. αρχείου) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δέχεται πολύ μεγάλη επίθεση παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας.

Την «άδικη φορολογία και την υπερφορολόγηση» παραδέχθηκε μιλώντας στον ρ/σ Αlpha ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας όμως πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει ένα δεδομένο που κληρονόμησε».

«Δεν οδηγήσαμε τη χώρα στη κατάσταση αυτή ούτε στην υπερφορολόγηση, όπως οι προηγούμενοι. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν σαφής: έχουμε πρόγραμμα να μειώσουμε  σε συγκεκριμένους τομείς τη φορολογία και έχουμε και τρόπο. Υπήρχαν μέχρι τώρα διάφορα όρια που ίσχυαν στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το σπίτι στο χωριό π.χ είναι άθροισμα μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το θέμα του ορίου θα το συζητήσουμε στις νέες αλλαγές που θα κάνουμε γιατί θέλουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες. Να σχεδιάσουμε πιο δίκαιες παρεμβάσεις μόλις κλείσει ο ισολογισμός» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φοροδιαφυγή, είπε πως θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα μετά και την κύρωση από τη Βουλή, εντός της ημέρας, της σύμβασης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες όπως η Ελβετία, το Μονακό ή οι Νήσοι Κέιμαν.

«Το 1,4 δισ. που είμαστε στο 9μηνο πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, έγινε επειδή αυξήθηκε ο τζίρος ή η δυνατότητα πληρωμής; Όχι, απλά εισπράττουμε τεράστια ποσά από περιπτώσεις φοροδιαφυγής» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ν/σ για οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων σημείωσε πως γίνεται διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε να δοθεί φορολογική αμνηστία ούτε όμως και να είναι υπέρογκο το ποσό που θα απαιτηθεί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ προειδοποίησε πως έπεται το περιουσιολόγιο.

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο κ. Αλεξιάδης είπε πως «αν συγκρίνουμε πόσο αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα το 1ο 8μηνο του ‘16 σε σχέση με παλαιότερα, είμαστε πολύ καλύτερα, απ’ ότι δηλαδή το ‘14 κ το ‘15. Δεν πανηγυρίζουμε αλλά αποδεικνύουμε με νούμερα ότι γίνεται μια δουλειά στα ληξιπρόθεσμα και έχουμε αποτελέσματα. Δεν αυξήθηκαν καθόλου, όπως λένε».  

Σε ό,τι αφορά το πλαστικό χρήμα, είπε πως «με τις διατάξεις που έρχονται το επόμενο διάστημα, επεκτείνεται ο τομέας του πλαστικού χρήματος και θα είναι σταδιακά υποχρεωτικό να έχουν όλα τα καταστήματα POS, από 1/1/17 για κάποιες κατηγορίες». «Δεν θα βάλουμε από την αρχή σε όλη την αγορά» διευκρίνισε.

Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δέχεται πολύ μεγάλη επίθεση παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας. «Κάποιοι τελικά επιθυμούν να μην πιάσουμε τους στόχους στα έσοδα για να ενεργοποιηθεί ο κόφτης και μετά να καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» σχολίασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα