Εταιρικά ομόλογα: Ικανοποίηση στο υπ. Οικονομίας για την ανταπόκριση της EBRD

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 19:55
UPD:20:00
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Την Τρίτη ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τα προσφερόμενα κεφάλαια να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας για την ανταπόκριση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει ο Διεθνής Οργανισμός την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, και έθεσε το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.

Η Τράπεζα το προηγούμενο 12μηνο συμμετείχε σε εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές εταιρείες των κλάδων της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όμως απευθύνονταν κυρίως σε ξένους επενδυτές και διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, όπως αναφέρουν πηγές του υπ. Οικονομίας, η EBRD αποφάσισε να καλύψει το 15% της πρώτης έκδοσης εταιρικού ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από την Housemarket, θυγατρική του Ομίλου Φουρλή και διαχειριστή στην Ελλάδα των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τα προσφερόμενα κεφάλαια να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής Μεταποίησης και Υπηρεσιών της EBRD, Φρέντερικ Λούσνετ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για κομβικό σημείο στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου» και γι’ αυτό «...είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε μια έκδοση, που σηματοδοτεί την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργείου, ο Διεθνής Οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος να συμμετάσχει και σε νέες εκδόσεις.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόσβασης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Όπως συμπληρώνουν, αφενός προχωρά σε στοχευμένες δράσεις διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, όπως η εξαίρεση των εταιρικών ομολόγων από το (σχετικά υψηλό) δικαιοπρακτικό επιτόκιο, αφετέρου επιδιώκει την αξιοποίηση της δραστηριοποίησης των Διεθνών Αναπτυξιακών Τραπεζών στην ελληνική οικονομία προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των επενδύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα