Η Τεχνική Ολυμπιακή για το θέμα των χρονομεριδίων του Πορτο Καρράς

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 12:56

Διευκρινιστική ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου της 25/4/2005 σχετικά με πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα χρονομερίδια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, εξέδωσε η Πορτο Καρράς Α.Ε (του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής):

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αγόρασε σε πλειστηριασμό το 1999 το ενεργητικό της επιχείρησης Καρρά στη Χαλκιδική. Για την ικανοποίηση των υποχρεώσεων του προηγούμενου ιδιοκτήτη, ο Όμιλος πλήρωσε περίπου 96,5 εκατομμύρια Ευρώ. Ο Όμιλος έχει επίσης διαθέσει άλλα 180 εκατομμύρια Ευρώ για την ανακαίνιση, αναβάθμιση και επέκταση των τουριστικών εγκαταστάσεων. Η περαιτέρω επένδυση που έχει προγραμματισθεί υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Ορισμένοι υποστηρίζουν οτι το ένα από τα τρία ξενοδοχεία του συγκροτήματος, θα μπορεί να το εκμεταλλευθεί η επιχείρηση μόνο μετά το έτος 2040! Κι' αυτό γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης στην περίοδο 1993-1996 είχε νοικιάσει το ξενοδοχείο αυτό σε χρονομισθωτές και είχε προεισπράξει τα ενοίκια 50 ετών.

Ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το νόμο αγόρασε μόνο το ενεργητικό της επιχείρησης χωρίς βάρη και υποχρεώσεις. Διαφορετικά, δεν θα είχε ποτέ διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά και τις ανακαινίσεις του συγκροτήματος, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Όπως επισημαίνεται, οι ενοικιαστές του ξενοδοχείου (χρονομισθωτές) μπορούν να αποζημιωθούν μόνο από το ποσό που πλήρωσε ο Όμιλος για να αγοράσει το συγκρότημα στον πλειστηριασμό. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τουριστική ανάπτυξη, επενδύσεις και καταπολέμηση της ανεργίας αν επικρατήσουν οι απόψεις που θέλουν τον Όμιλο να εισάγει και να επενδύει συνάλλαγμα εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά να μη μπορεί να εκμεταλλευθεί το ξενοδοχείο παρά μόνο ύστερα από 40 χρόνια. Δηλαδή όταν αυτό θα είναι άχρηστο λόγω παλαιότητος....

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος έχει δικαιώσει ως τώρα τέσσερις φορές την Πορτο Καρράς Α.Ε (αποφάσεις 1480, 1481, 1482 του 2003, 754 του 2004). Ωστόσο το θέμα επανήλθε στην Ολομέλεια, όπου η πρόταση του κ. Εισαγγελέα και η εισήγηση του κ. Εισηγητή Αρεοπαγίτη συμφωνούν ότι η εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων είναι το σημαντικότερο για την εθνική οικονομία. Φαίνεται δηλαδή να δικαιώνονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και των Εφετείων.

Η εισήγηση και η πρόταση του κ. Εισαγγελέως, δεν ασχολούνται με το ζήτημα αν υπάρχει κατάχρηση δικαιώματος εκ μέρους της εταιρείας Πορτο Καρράς, που όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει, αλλά μόνο με το τυπικό-δικονομικό ζήτημα αν οι χρονομισθωτές μπορούν να ασκήσουν αγωγή για το θέμα αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση της Πορτο Καρράς Α.Ε..



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΥΜΠ



Σχολιασμένα