Συνεχίζεται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ωθηση από την υψηλή τεχνολογία
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2001 12:58
UPD:13:03

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται έως αυτήν την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας και, πιο συγεκριμένα, οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή λογισμικού μετά τα χθεσινά ενθαρρυντικά από την αμερικανική Oracle σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε λίγο μετά το κλείσιμο της Wall Street, ότι τα κέρδη της το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο ανήλθαν σε 855 εκατ. δολάρια ή 15 σεντς ανά μετοχή από 925,9 εκατ. δολάρια ή 15 σεντς ανά μετοχή την προηγούμενη χρήση. Ωστόσο, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street, οι οποίοι ανέμεναν ότι τα κέρδη της το εν λόγω διάστημα θα ανέρχονταν σε 14 σεντς ανά μετοχή. Παράλληλα, η διοίκηση της Oracle ανακοίνωσε ότι το τρέχον τρίμηνο τα αποτελέσματα της εταιρείας θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις.

Σήμερα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σήμερα στη 1:00’ μ.μ. ώρα Ελλάδος θα δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg", η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο αναμένεται να παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 0,4%, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει μειώσει τη ζήτηση των ευρωπαϊκών προϊόντων. Υπενθυμίζεται, ότι το Μάρτιο του 2001 ο σχετικός δείκτης μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 3,0% σε σχέση με το Μάρτιο του 2000.

Περαιτέρω υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως εκτιμούν αναλυτές, ίσως ασκήσει νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να «τονώσει» την οικονομία.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,51% και βρίσκεται στις 5.700,5 μονάδες μετά τη χθεσινή πέμπτη κατά σειρά πτώση που τον οδήγησε στις 5.671,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα εβδομάδων.

Οι μετοχές των εταιρειών λογισμικού Sage και Logica ευνοούνται από τη χθεσινή ανακοίνωση της ομοειδούς αμερικανικής επιχείρησης Oracle και ενισχύονται αυτήν την ώρα κατά 3,82% και 2,92% αντιστοίχως. Αντιθέτως, η μετοχή της Misys υποχωρεί κατά 3,14% μετρά την είδηση ότι απέκτησε την DBS Management αντί 75 εκατ. λιρών.

Πτωτικά κινείται και σήμερα η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής Marconi στον απόηχο των προειδοποιήσεων που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα οι εταιρείες Nokia και Nortel Networks σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία. Η μετοχή της Marconi, η οποία χθες έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της, υποχωρεί κατά 2,15%. Η μετοχή της Vodafone ενισχύεται κατά 0,78% μετά από δημοσίευμα της γερμανικής "Handelsblatt" που τη θέλει να εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ανταγωνίστριες εταιρείες για την κατασκευή δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς στη Γερμανία.

Εντονο είναι σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των τραπεζών σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι ρευστοποιήσεις στον εν λόγω τομέα ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η μετοχή της Royal Bank of Scotland κατά 2% και ακολουθούν οι μετοχές των τραπεζικών ομίλων Barclay’s και HSBC κατά 0,4% και 0,2% αντιστοίχως.

Παρίσι

Ανοδικά κινείται και ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 5.184,69 μονάδες με κέρδη 0,47%. Η μετοχή της Dassault Systemes, εταρείας η οποία δραστηριοποείται στην κατασκευή λογισμικού για η/υ ενισχύεται κατά 2,64%, ενώ αξιόλογα κέρδη καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, όπως Alcatel, Cap Gemini και Stmicroelectronics. Η μετοχή της αεροναυπηγικής εταιρείας EADS ενισχύεται κατά 2,43% δείχνοντας να ανακάμπτει από τις χθεσινές πιέσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες προϊόντων της παρουσιάζουν μείωση.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 2,23%, καταγράφει η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών Michelin. Από τις 40 μετοχές που συγκροτούν το γαλλικό δείκτη των blue chips, 14 μετοχές υποχωρούν, 25 ενισχύονται, ενώ η τιμή μίας μετοχής παραμένει στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα.

Φρανκφούρτη

Η μετοχή της SAP με κέρδη 4,8% οδηγεί την κούρσα της ανόδου στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX έχει διαμορφωθεί στις 5.926,56 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,98%. Σημαντικά κέρδη, καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών: Dt. Telekom Ag, Infineon Technologies Ag, Siemens και Epcos.

Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen «κερδίζει» 1,09% μετά την ανακοίνωση, ότι οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,7% το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου. Αντιθέτως, οι μετοχές των εταρειών Lufthansa και Metro καταγράφουν μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 2,25% και 1,88% αντιστοίχως.

Αμστερνταμ

Διαφορετική είναι η εικόνα στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, όπου ο δείκτης AEX υποχωρεί κατά 0,24% και βρίσκεται στις 557,60 μονάδες. Η μετοχή της Gucci καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως του 11% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο οικονομικό τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων αλλά και της προειδοποίησης ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται, πάντως, οι αναλυτές για την εξέλιξη των σημερινών συνεδριάσεων, καθώς θεωρούν ότι η ευφορία που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Oracle ίσως δεν διαρκέσει πολύ.

«Τα νέα (από την Oracle) δεν σημαίνουν ότι τα χειρότερα για την υψηλή τεχνολογία έχουν περάσει. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για τον εν λόγω κλάδο», δηλώνει στο "Reuters" χρηματιστής στη Φρανκφούρτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα