Eurobank: «Κλειδί» η ενίσχυση της αξιοπιστίας

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 16:56
UPD:16:58
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Η τράπεζα εκτιμά ότι η επιστροφή μέρους των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία του θεσμού της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και την αύξηση της παροχής ρευστότητας.

«Κλειδί» για την περαιτέρω βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θεωρεί η Eurobank την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Συγκριμένα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», η τράπεζα εκτιμά ότι η επιστροφή μέρους των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία του θεσμού της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και την αύξηση της παροχής ρευστότητας και πιστώσεων σε παραγωγικές, υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι αναγκαίος παράγοντας για την ενεργοποίηση του ενδογενούς μηχανισμού επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, αποτελεί η ενίσχυση της αξιοπιστίας και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχουν τα χαρακτηριστικά των μεταβλητών αποθέματος, δηλαδή απαιτείται χρόνος και επένδυση για να ανακτηθεί πιθανή απώλειά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καταθέσεις, η πορεία των οποίων συνδέεται άμεσα με τις προαναφερθείσες μεταβλητές.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμά ότι υπό την προϋπόθεση θετικών εξελίξεων στα πεδία της β’ αξιολόγησης και της ένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οικονομικό κλίμα δύναται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να ενισχυθεί ο βαθμός αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο - καταλήγει η Eurobank - ενεργοποιείται μια ενδογενής διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, επιστροφή μέρους των καταθέσεων, αύξηση των επενδύσεων και μεσοπρόθεσμα, παραγωγή πλούτου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα