BASF: Αύξηση της τιμής πώλησης πετρελαίου, 66% υψηλότερα κέρδη

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 09:34

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 66%, αποτέλεσμα των τιμών πετρελαίου, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στον κόσμο, BASF AG, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 861 εκατ. ευρώ (1,11 δισ. δολ.) ή 1,60 ευρώ ανά μετοχή από 520 εκατ. ευρώ ή 94 σεντς, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της BASF, πριν από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 10 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της BASF, θα ανήρχοντο σε 674,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 11%, φθάνοντας στα 10,093 δισ. ευρώ.

Η BASF, η οποία διαθέτει το δικό της τμήμα πετρελαίου, ηγείται τη βιομηχανίας, που περνά το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, στους πελάτες της. Αύξησε τις τιμές της κατά μέσον όρο 13% το πρώτο τρίμηνο, μετά την αύξησή τους σε ποσοστό της τάξης του 16% το τελευταίο τρίμηνο του 2004.

«Η ζήτηση των προϊόντων μας, παραμένει δυνατή», ανέφερε ο εκτελεστικός της διευθυντής, Juergen Hambrecht, στη δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να μετριάσουμε το πολύ υψηλό κόστος των πρώτων υλών, το οποίο συνεχίζει να κινείται ανοδικά σε κάποιες περιπτώσεις, με περαιτέρω αύξηση των τιμών».

Τα καθαρά κέρδη της BASF, διπλασιάστηκαν το 2004, επιτρέποντας στην εταιρεία να αγοράσει περισσότερες ίδιες μετοχές και να κάνει πιο εύκολες εξαγορές φέτος, σύμφωνα με τον Hambrecht. Οι μετοχές της, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 58 ευρώ, νωρίς τον Μάρτιο, πριν από την υποχώρησή τους, εξ αιτίας της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης χημικών, το δεύτερο εξάμηνο.

Η BASF, εκτιμά, ότι θα εμφανίσει υψηλότερες πωλήσεις, μετά την ανακοίνωσή της, τον Μάρτιο, ότι ότι τα έσοδα θα σημειώσουν ελαφρά αύξηση.

Τα προ φόρων και τόκων κέρδη, θα ακολουθήσουν την πορεία των αντίστοιχων του 2004, ενώ ενδέχεται και να τα υπερβούν, σύμφωνα με την εταιρεία. Η πρόβλεψη βασίζεται με την προοπτική, ότι, η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 45 δολ. το βαρέλι και πάνω από την πρόβλεψη των 35 δολ. το βαρέλι, που είχε κάνει τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της BASF, υποχώρησαν 2,8% φέτος, έναντι ανόδου 1,2% των μετοχών, των 14 εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Chemicals Index.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα