Ινδία: Απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 11:16

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε απροσδόκητα για δεύτερη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, λέγοντας, ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, απειλούν να τονώσουν τον πληθωρισμό, στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Η Reserve Bank of India, αύξησε το επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες στο 5% από το 4,75%, μετά την αύξησή τους, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στις 26 Οκτωβρίου. Η τράπεζα είπε, ότι περιμένει πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεταξύ 5% και 5,5% μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2006, από το σημερινό επίπεδο του 5,48%.

Όπως φαίνεται, η Κεντρική Τράπεζα, προτίμησε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό αντί να τονώσει την ανάπτυξη, μετά την αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών την εβδομάδα που πέρασε, υπό τον κίνδυνο να αυξηθούν περισσότερο, εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους της ενεργείας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, P. Chidambaram, είπε στις 24 Μαρτίου, ότι η Ινδία, χρειάζεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 7%, προκειμένου να διατηρήσει των έσοδα από τους φόρους και να παράγει ένα έλλειμμα προϋπολογισμού που εύκολα θα μπορεί να το διαχειριστεί.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7% την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2006, από 6,9% κατά την προηγούμενη χρήση. Η τράπεζα, διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες στο 6%, τα χαμηλότερα επίπεδα 32 ετών, μέχρι τον Απρίλιο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα