Moody's: Ύφεση 0,7% φέτος, ανάπτυξη 1,8% το 2017

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 13:56
UPD:14:02
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, παραμένουν μεγάλοι, λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών της χώρας και της κοινωνικής κόπωσης.

Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο προσεχές Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, προεξοφλεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας παράλληλα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,8% το 2017.

Ο αμερικανικός οίκος, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, ως απόρροια της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα συνιστά θετική εξέλιξη (credit positive) για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Moody’s παράλληλα, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της α’ αξιολόγησης, αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει άμεσες πιέσεις ρευστότητας, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους είναι σχετικά μικρές, έως τις αρχές του 2017.

Όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο -0,7% το 2016 και στο +1,8% το 2017. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη -0,3% και +2,7% αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, παραμένουν μεγάλοι, λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών της χώρας και της κοινωνικής κόπωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα