Μικρά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 567,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,43% στις 1.507,34 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,05 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,88% στις 479,88 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,54%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,49%, η Eurobank κατά 1,38% και η Alpha Bank κατά 1,35%.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται κατά 1,60%, ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Μotor Oil. Άνοδο κατά 1,33% σημειώνει και ο ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,26% και της ΕΥΔΑΠ κατά 0,93%.
Στο «μέτωπο» της οικονομίας, σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται και το νέο φορολογικό «τσουνάμι», καθώς οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, την τρέχουσα εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου της Forthnet (3 Οκτωβρίου λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων, 6 Οκτωβρίου λήξη περιόδου συμμετοχής), ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Housemarket στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
«Για άλλη μια εβδομάδα τα δεδομένα έμειναν ως έχουν, η αδράνεια του γενικού δείκτη οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των κινητών μέσων και η ουδετερότητα στους ταλαντωτές έγινε ακόμα πιο εμφανής. Το μόνο, ίσως, ενθαρρυντικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η άρνηση του γενικού δείκτη να ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών στη ροή των αρνητικών τραπεζικών νέων, κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των βασικών διεθνών χρηματιστηρίων» σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας.
Άλλωστε, σχεδόν 7 δισ. ευρώ έχει «στοιχίσει» έως τώρα, το 2016 στη χρηματιστηριακή αγορά, αφού το εννεάμηνο στέρησε 14,34% από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. - ποσοστό που μεταφράζεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Η χρονιά ξεκίνησε με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα επίπεδα των 47 δισ. ευρώ, ενώ τώρα κυμαίνεται πέριξ των 40 δισ. Στο ίδιο διάστημα ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,43%, αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 18,14%, ενώ οι βαριές απώλειες αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να χάνει από την αρχή του έτους 46,66%.
Τέλος, νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Aegean, στα 7,3 από 10,8 ευρώ, δίνει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση σε «hold» από «buy». Η Wood υποβαθμίζει τη μετοχή μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου και τη σημαντική μείωση στις προβλέψεις του για τα μεγέθη της εισηγμένης κατά ένα μέσο 40% ως το 2018.
naftemporiki.gr