Πώς χρηματοδοτούνται οι καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 13:44
UPD:06/10/2016 14:53
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το Factoring είναι μια από τις λίγες μορφές χρηματοδότησης, η οποία εφαρμόζει την αρχή της χρηματοδότησης βάσει των στοιχείων ενεργητικού και παρέχει στις εταιρίες την ανεξαρτησία να παρακάμψει τους νέους αυστηρούς κανονισμούς "Basel ΙΙΙ" των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Του Ανδρέα Κοντογούρη
Συμβούλου Επιχειρήσεων Financial Projects

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται εδώ και πολλά χρόνια από μοντέρνες μεθόδους χρηματοδότησης, όπως το factoring και άλλες πηγές χρηματοδότησης του ενεργητικού.

Το factoring είναι άμεση πώληση των απαιτήσεων προϊόντων και υπηρεσιών στην εταιρεία factoring (η αλλιώς στον factor). H επιχείρηση, δηλαδή ο πωλητής της απαίτησης λαμβάνει την επόμενη εργάσιμη ημέρα το 90% του ποσού του τιμολογίου από την εταιρεία factoring. Η πληρωμή του υπόλοιπου 10% πραγματοποιείται μόλις αποπληρωθεί η απαίτηση από τον λήπτη του τιμολογίου.

Πλεονεκτήματα του factoring

Το factoring εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα. Τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης της επιχείρησης μειώνονται. Έτσι μπορεί μια επιχείρηση να εξασφαλίσει άμεσα τη ρευστότητα για τα τρέχοντα έξοδα, χωρίς τη λήψη ενός δανείου και χωρίς τη χορήγηση εγγυήσεων.

Επιπλέον: Στο factoring χωρις αναγωγή (non-recourse factoring) η εκχώρηση των απαιτήσεων αυξάνει σημαντικά το ύψος των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Επίσης ο κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων του πελάτη λογω αδυναμίας πληρωμής μειώνεται σημαντικά, κατά 100%, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης των απαιτήσεων.  Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Παίρνοντας ένα παράδειγμα, εάν μια εταιρεία έχει αποδοτικότητα και κέρδη επί των πωλήσεων 5%, σε έναν τζίρο EUR 1.000.000 έχει κέρδη EUR 50.000. Εάν χαθεί το 2% των πωλήσεων / απαιτήσεων, τότε μειώνεται το κέρδος κατά EUR 20.000. Γι' αυτό η ασφάλιση των απαιτήσεων στο non-recourse factoring βοηθά στις εταιρείες να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Άλλα πλεονεκτήματα είναι: Η πληρωμή των λογαριασμών χρεωστών επιτρέπει να πληρώνονται πιο γρήγορα οι δικοί μας προμηθευτές και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης έκπτωσης 2-3%. Έτσι λειτουργεί το factoring σχεδόν χωρίς κόστος για την επιχείρηση.

Ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η υψηλή εισροή ρευστότητας επιτρέπει στην επιχείρηση να παρέχει στους πελάτες του την επιθυμητή πολιτική πληρωμής για το marketing. Αυτή η διαπραγματευτική ισχύς επιτρέπει σε όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες να επεκταθούν διεθνώς, το οποίο καθιστά παράγοντα επιτυχίας εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα τα έσοδα από το factoring να χρησιμοποιηθούν για τη αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων. Αυτό οδηγεί σε βελτίωση του δείκτη Ιδίων κεφαλαίων/Ξένων κεφαλαίων στον ισολογισμό της. Αυτό βελτιώνει την αξιολόγηση της εταιρίας στις τράπεζες και επιτρέπει την λήψη δανεισμού με καλύτερους όρους.

Το Factoring είναι μια από τις λίγες μορφές χρηματοδότησης, η οποία εφαρμόζει την αρχή της χρηματοδότησης βάσει των στοιχείων ενεργητικού και παρέχει στις εταιρίες την ανεξαρτησία να παρακάμψει τους νέους αυστηρούς κανονισμούς "Basel ΙΙΙ" των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Το πιο σημαντικό σ' αυτό είναι,ότι το factoring αναπτύσσεται με την ανάπτυξη της επιχείρησής σας (με την άμεση προσθήκη πελατών).

Όπως είχε ήδη αναφέρει ο Keynes το 1936: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ισολογισμού με ρευστότητα είναι ότι επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν επενδύσεις προστιθέμενης αξίας, όταν αυτές προκύπτουν!



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα