Tραπεζοκεντρική πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 10:57
UPD:10:58
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πτωτικά εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση του γ’ τριμήνου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ισχυρές πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο, ως απόρροια των διεθνών ανησυχιών για την Deutsche Bank.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,24% στις 561,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,69% στις 1.486,81 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,21 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, επτά ενισχύονται, 31 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 4,51% στις 458,75 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 3,80%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5,19%, η Eurobank κατά 4,00% και η Alpha Bank κατά 5,26%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 2,40%, της ΔΕΗ κατά 2,30% και της ΜΕΤΚΑ κατά 2,28%. Πτώση κατά 2,40% σημειώνει και η μετοχή της Μυτιληναίος. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Jumbo, Aegean και ΟΠΑΠ εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 2%.  

«Mε τη λήξη της εβδομάδας τελειώνει και η προθεσμία ανακοίνωσης των εισηγμένων εταιρειών για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ 6μήνου του 2016, με το σύνολο της πορείας τους να αποτιμάται την προσεχή εβδομάδα - όχι κατ’ ανάγκη όμως και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από τεχνικής πλευράς συνεχίζεται το range trading των 38,12 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με το ζητούμενο να είναι η διάσπαση των ορίων με αυξημένο όγκο συναλλαγών για την αλλαγή τάσης» σημειώνει ο αναλυτής της Μίδας Χρηματιστηριακή, Στρατής Πολυχρονέας, ενώ ο Βαγγέλης Σιούτης από την Guardian Trust, αναφέρει:

«Το σήμα για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος θα δοθεί από τους θεσμούς. Αν δείξουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση για την εφαρμογή όσων ψηφίζονται, θα ακολουθήσουν και οι επενδυτές. Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, οι αποφάσεις για το χρέος (έστω για το βραχυπρόθεσμο), η συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ και η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το σήμα για την εμπιστοσύνη και θα ανοίξει τον δρόμο για προσέλκυση ξένων επενδυτών που τα κεφάλαιά τους είναι απαραίτητα για αλλαγή του κλίματος και αφύπνιση της οικονομίας».

Την ίδια ώρα, για 100% επιτυχία φαίνεται πως «οδεύει» η δημόσια προσφορά της Housemarket που ολοκληρώνεται σήμερα, αφού έως χθες το απόγευμα, πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκέντρωση άνω των 33 εκατ. ευρώ. Το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών «κλείνει» σήμερα το απόγευμα και θα σε λίγες ημέρες θα έχουμε την πρώτη εισαγωγή προς διαπραγμάτευση ομολογιών μη εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, οριακή μείωση κατά 1,05% εμφάνισε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ιασώ, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016, καθώς διαμορφώθηκε σε 66,78 εκατ. ευρώ έναντι 67,49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα μικτά κέρδη παράλληλα - μετά την επιβολή των μηχανισμών rebate και claw-back - ανήλθαν σε 9,62 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 8,60%.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 1,5% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 17,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, διευρύνθηκε κατά 1,8% σε 154,4 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος διατηρήθηκε σταθερό σε 131,9 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα