GEANΤ: Η ευρωπαϊκή απάντηση στο Ιντερνετ 2

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2001 15:40
UPD:30/06/2001 17:43

Το Νοέμβριο του 2001 πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο GEANT, που επιτυγχάνει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων της τάξης μεγέθους Gigabits και αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο "Ιντερνετ 2", το πιο προηγμένο δίκτυο Ιντερνετ των ΗΠΑ.

Σε σημερινή εκδήλωση που οργανώθηκε στην Αθήνα από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης, η κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Δικτύων (NRENs) ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να υπογραφούν μια σειρά συμβάσεων για την υλοποίηση του δικτύου υψηλής τεχνολογίας GEANT.

Το GEANT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 5ου Προγράμματος-Πλαισίου και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο χρηματοδοτούμενο έργο, ενώ η κοινοτική χρηματοδότηση είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Για την υλοποίηση του GEANT, υπηρεσίες διασύνδεσης θα προσφέρουν συνολικά εννέα προμηθευτές, οι τρεις μεγαλύτεροι εκ των οποίων θα προσφέρουν 118 Gigabits από τη συνολική χωρητικότητα των 120 Gigabits του δικτύου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα