Καθησύχασε η Fed

Χωρίς εκπλήξεις η νομισματική πολιτική
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2005 00:01

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκε προσωρινά η Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% αλλά οι μετοχές ανέκαμψαν αμέσως καθώς η κίνηση ήταν αναμενόμενη.

Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει κατά 0,25% το βραχυχρόνιο επιτόκιο χρηματοδότησης συνοδεύθηκε από τη δήλωση με την οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της για διατήρηση του σταδιακού ρυθμού αυξήσεων στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Τα αμερικανικά blue chips γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο προσωρινά αλλά τα σταθερά μέτρια κέρδη των μετοχών εταιρειών του τομέα τεχνολογίας διατήρησαν θετικό το κλίμα στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για όγδοη φορά από τον περασμένο Ιούνιο για να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό καθώς οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να ενσωματώνουν το υψηλό ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές.

Ομως πρόσφατες οικονομικές αναφορές δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με βραδείς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο και ότι έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για επιβράδυνση.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα των επτά εβδομάδων στις 22 Μαρτίου όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκια και επικαλέσθηκε πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 έχει κερδίσει 1,8% από τις 30 Ιουνίου όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν ανοδική τροχιά υποστηριζόμενα από κέρδη μετοχών του τομέα φαρμακοβιομηχανίας αλλά η επιφυλακτική προοπτική της UBS επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών.

Η σταθερή εικόνα στη Wall Street προσέφερε κάποια υποστήριξη ενόψει της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα αμερικανικά επιτόκια. Στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκαν οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου με την BP και την Total να ενισχύονται κατά 1,9% και 0,9% αντίστοιχα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 1.068,9 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη για τρίτη στη σειρά συνεδρίαση. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 2.962,6 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα