Ανοδική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 10:52
UPD:10:54
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ανοδικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της ολοκλήρωσης της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,77% στις 567,36 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,86% στις 1.510,65 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,48 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,17% στις 483,90 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 1,09%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,48%, η Eurobank κατά 1,80% και η Alpha Bank κατά 2,01%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου εκτινάσσεται κοντά στο +5%, ενώ στο 2% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Παράλληλα, η Aegean εμφανίζει κέρδη κατά 1,13%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,10% και τα ΕΛΠΕ κατά 1,32%. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ υποχωρούν κατά 0,91% και 0,81% αντίστοιχα.

Αύριο βράδυ ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, για το α’ εξάμηνο του 2016. Στο επίκεντρο αναμένονται να βρεθούν τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ, για την οποία η IBG εκτιμά καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 12%.

Την ίδια ώρα, την εκκρεμότητα με το πακέτο μετοχών του ΟΤΕ - που βάσει μνημονίου πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πουληθεί- καλείται να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στη «Ν» ότι και το συγκεκριμένο «προαπαιτούμενο» - το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο - έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα ημερών.

Στο μεταξύ, υπεγράφη το βράδυ της Τετάρτης η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Α.Ε. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η συμφωνία αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα και από το πρωί της Πέμπτης οι προμηθευτές που έχουν ήδη συναινέσει στο «κούρεμα» των οφειλόμενων από την Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 50%, θα πρέπει να την υπογράψουν.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το χρέος και οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο Λουξεμβούργο. Αναφερόμενες στη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Ρέγκλινγκ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο υπουργός ενημέρωσε σε καλό κλίμα τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων.

Στη διεθνή επικαιρότητα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, στη χθεσινή άτυπη συνάντησή τους στο Αλγέρι, προχώρησαν στην κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι της τρέχουσας παραγωγής των 33,24 εκατ. βαρελιών. Η συμφωνία θα ανακοινωθεί και επισήμως, στην τακτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, τον Νοέμβριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα