Προς αύξηση μ/κ η ΑΤΕ

Στις 30 Μαΐου τα αποτελέσματα α' τριμήνου
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2005 15:23
UPD:15:26

Τη σύγκληση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης στις 27 Μαΐου 2005 με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε το δ.σ. της Αγροτικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση.

Επίσης, το δ.σ. εξέτασε τη συνεχιζόμενη διαδικασία αναδιοργάνωσης της ΑΤΕ και τις οικονομικές παραμέτρους που απαιτούνται προκειμένου να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να ενισχύσει την πορεία κερδοφόρου ανάπτυξης που έχει χαράξει η νέα Διοίκηση της Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κρίσιμη για την οικονομική της εξυγίανση είναι η αύξηση των προβλέψεων της Τράπεζας κατ' εφαρμογή του νόμου 3259/04 περί Πανωτοκίων και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΤΕ έχει σχηματίσει πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ (400 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του νόμου περί Πανωτοκίων και 490 εκατομμύρια ευρώ για άλλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η Τράπεζα έχει σχηματίσει πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικές υποχρεώσεις της στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ύψους περίπου 310 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι πρόσθετες προβλέψεις θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕ προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση όπως η εξυγίανση των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα παραπάνω, η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας και η μελλοντική της ανάπτυξη, χρηματοδοτηθούν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην αύξηση, κατά το μέρος που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ, ήτοι κατά 84,5%.

Όπως επίσης διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ΑΤΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία για τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και να επιτραπεί η άσκηση μερισματικής πολιτικής, το δ.σ. προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 5,87 ευρώ ανά μετοχή, σε 1,91 ευρώ ανά μετοχή, με σκοπό την απόσβεση ζημιών από αποτίμηση χρεογράφων που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της περιόδου 2001-2004, ύψους 1.114,1 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είχαν αναγνωριστεί σε ειδικό αποθεματικό. Κατά συνέπεια, η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας. μετοχικού κεφαλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕ προτίθεται να ανακοινώσει την πρότασή του για τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό αυτής, τη Δευτέρα 9 Μαΐου. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει τα pro forma αποτελέσματα της ΑΤΕ για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2004 με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, καθώς και τις προσαρμοσμένες δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις της χρήσης 2004 (οι οποίες έχουν συνταχθεί με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Οι οικονομικές καταστάσεις του α' τριμήνου του 2005 της ΑΤΕ, οι οποίες θα έχουν συνταχθεί με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα 30 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα