Δεσμεύτηκαν 500 τόνοι ακατάλληλου ρωσικού σιταριού

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2005 14:49

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιώς, έθεσε υπό έλεγχο και απαγόρευσε τη διάθεση στην κατανάλωση, ως ακατάλληλη και επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, ποσότητα 500 τόνων σιταριού προέλευσης Ρωσίας, καθώς διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο περιεκτικότητα ωχρατοξίνης Α, πέραν των επιτρεπτών ορίων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι για τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Για το σκοπό αυτό απεστάλη στις αρμόδιες Υπηρεσίες διευκρινιστικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ισχύουν τα εξής:

1) Η συχνότητα λήψης δειγμάτων για αφλατοξίνες, ωχρατοξίνη Α, βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των διακινουμένων φορτίων ανά έτος, χώρα προέλευσης, διακινητή και Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε. και τα εν λόγω φορτία θα δεσμεύονται μέχρι την έκδοση όλων των εργαστηριακών αποτελεσμάτων σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 6 της Απόφασης 552/25-08-2004.

2) Η συχνότητα λήψης δειγμάτων για ραδιενέργεια θα είναι 100% για τις χώρες που αναφέρονται στον ΚΑΝ (ΕΚ) 737/90 χωρίς όμως δέσμευση των φορτίων (έγγραφο Α.γ/414/2886/5-12-2002 της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας).

3) Σε περιπτώσεις μικρού αριθμού διακίνησης φορτιών ανά έτος, χώρα προέλευσης, διακινητή και Περιφερειακό Κέντρο Π.Φ. & Π.Ε. (μέχρι 10) η δειγματοληψία θα γίνεται τουλάχιστον σε ένα φορτίο.

4) Σε περιπτώσεις φορτίων με κατ' εξακολούθηση αποτελέσματα ανάλυσης πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όσον αφορά την παρουσία αφλατοξινών, ωχρατοξίνης Α, ραδιενεργών καταλοίπων, υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βαρέων μετάλλων και ποιοτικών χαρακτηριστικών, τότε θα ακολουθείται διαδικασία κατευθυνόμενου ελέγχου (targeting) σε όλα τα φορτία (χώρα - προϊόν - διακινητής).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα