ΥΠΑΝ: Νέα αγορανομική διάταξη για τις ανώτατες τιμές σε κυλικεία

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2005 15:52
UPD:16:01

Τη νέα αγορανομική διάταξη με την οποία καθορίζονται ανώτατες τιμές σε ορισμένα είδη που διατίθενται σε καντίνες και κυλικεία σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. αεροδρόμια, πλοία, τρένα, αρχαιολογικούς χώρους κ.τ.λ.), υπέγραψε και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην αλλαγή του προηγούμενου καθεστώτος, καθώς απεδείχθη στην πράξη ότι η προηγούμενη ρύθμιση ήταν ανεφάρμοστη και ήταν εξαιρετικά δύσκολος έως αδύνατος ο αποτελεσματικός έλεγχος εφαρμογής της, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ παραπάνω τα είδη από τις τιμές που είχαν ορισθεί (παράδειγμα μη διάθεση τυποποιημένου σάντουιτς που ήταν σε ελεγχόμενο ποσοστό κέρδους και διάθεση σάντουιτς με πρόσθεση κάποιου επιπλέον είδους ώστε να είναι εκτός της ρύθμισης).

Ακολούθει το κείμενο της διάταξης:

ΘΕΜΑ: « Καθορισμός ανωτάτων τιμών διάθεσης ορισμένων ειδών ,πού διατίθενται και προσφέρονται από ορισμένους χώρους και σημεία, περί των οποίων γίνεται αναφορά στο άρθρο 1 α της Αγορανομικής Διάταξης 14/89 »

Έχοντας υπόψη

1.Τον Ν.1558/85 « Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα » όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2.Το Π.Δ. 397/88 « Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου » όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3.Το Ν.Δ. 136/46 « Περί Αγορανομικού Κώδικος » όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

4.Το Π.Δ. 27/96 « Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας-Ενέργειας-Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης ».

5.Το Π.Δ. 122/04 « Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού ».

6.Την Κοινή Απόφαση Δ.15/Α/Φ/Οικ.4889/24-3-3004 των Πρωθυπουργού και Υπουργού Ανάπτυξης « Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Γεώργιο Σαλαγκούδη και Ιωάννη Παπαθανασίου ».

7.Την Α.Δ. 14/89 « Κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων εκδοθεισών μέχρι 16-2-89 » όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

8.Την ανάγκη λήψης μέτρων σχετικών με τις τιμές διάθεσης ειδών που διατίθενται και προσφέρονται από τους χώρους-σημεία, που κατονομάζονται στο άρθρο 1 α της Α.Δ 14/89,για την διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού.

9.Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

¶ρθρο 1

Επί του άρθρου 1 α του Κεφαλαίου 1 της Αγορανομικής Διάταξης 14/89, όπως προστέθηκε με την όμοια 16/2003,λαμβάνουν χώρα οι κατωτέρω τροποποιήσεις.

1.Η περίπτωση (η) της παραγράφου 1 του ανωτέρω άρθρου, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«η) Εντός των Ιδρυμάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, των Τεχνικών Σχολών και των λοιπών Σχολών, μη κατονομαζομένων » 2.Οι περιπτώσεις ( α ) και ( β ) της παραγράφου 2 του ανωτέρω άρθρου, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«α) Εμφιαλωμένα νερά ( εγχώρια και μη ) σε συσκευασία των 500 ML

β) Καφέδες σε ρόφημα « Ελληνικός, Γαλλικός φίλτρου, Στιγμιαίος ( νε- σκαφέ φραπέ κ.λ.π ) και Εσπρέσσο » μονοί, Τσάι σε ρόφημα, Τοστ με ζαμπόν και τυρί και Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί».

3.Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του ανωτέρω άρθρου αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου 2, αφορούν ορθίους πελάτες και όχι πελάτες καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρε- σίες ( παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους ).

Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου 2, προκειμένου για επιβατικά πλοία (οχηματαγωγά ή μη, κρουαζιερόπλοια κ.λ.π) εκτελούντα πλόες εσωτερικών γραμμών εφόσον αυτά νομοτύπως διαχωρίζονται σε θέσεις (Α, Β, Γ, Τουριστική), ισχύουν μόνο για τις θέσεις Β, Γ και Τουριστική ».

¶ρθρο 2

Το άρθρο 67β του Κεφαλαίου 3 της Αγορανομικής Διάταξης 14/89, όπως προστέθηκε με την όμοια 10/2003 και συμπληρώθηκε με την όμοια 16/2003, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

¶ρθρο 67β

Καθορισμός ανωτάτων τιμών διάθεσης ορισμένων ειδών που προσφέρονται από χώρους-σημεία, περί των οποίων γίνεται αναφορά στο άρθρο 1 α της παρούσας.

1.Καθορίζουμε ανώτατες τιμές διάθεσης των παρακάτω ειδών, που διατίθενται ή παρέχονται από τα μπαρ, κυλικεία, αναψυκτήρια κ.λ.π, που εμπίπτουν στους χώρους-σημεία, που κατονομάζονται στο άρθρο 1α της παρούσας, ως ακολούθως.

α) Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία των 500 ML μέχρι 0,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

β) Τοστ με ζαμπόν και τυρί, μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

γ) Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

δ) Καφές σε ρόφημα μονός « Ελληνικός », μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

ε) Καφές σε ρόφημα μονός φίλτρου « Γαλλικός », μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α

στ) Καφές σε ρόφημα μονός « Εσπρέσσο » μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

ζ) Καφές σε ρόφημα μονός στιγμιαίος (νεσκαφέ φραπέ κ.λ.π), μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

η) Τσάι σε ρόφημα, μέχρι 1,50 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α. Προκειμένου για τους ανωτέρω καφέδες, οι ανώτατες τιμές διάθεσης αυτών ισχύουν ακόμη και αν αυτοί προσφέρονται με προσθήκη γάλακτος.

Οι ανωτέρω ανώτατες τιμές αφορούν ορθίους πελάτες και όχι πελάτες καθήμενους, προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Προκειμένου για αναψυκτικά ποτά, όπως αυτά διαλαμβάνονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 67 α της παρούσας, οι τιμές διάθεσης αυτών σε ορθίους πελάτες και όχι πελάτες καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες ( παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους ),δεν μπορούν να είναι υψηλότερες μαζί με τον Φ.Π.Α από τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης, που αναγράφονται επί της άμεσης συσκευασίας των αναψυκτικών αυτών.

Ειδικότερα για επιβατικά πλοία (οχηματαγωγά ή μη, κρουαζιερόπλοια κ.λ.π.), εκτελούντα πλόες εσωτερικών γραμμών, εφόσον αυτά νομοτύπως διαχωρίζονται σε θέσεις « Α,Β,Γ,Τουριστική », οι παραπάνω καθοριζόμενες ανώτατες τιμές καθώς και η διάθεση αναψυκτικών ποτών σε τιμές όχι υψηλότερες από τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης, ισχύουν μόνο για τις θέσεις Β, Γ και Τουριστική.

2.Προκειμένου για τα είδη της ως άνω παραγράφου 1, για τα οποία καθορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των αναψυκτικών ποτών του άρθρου 67 α της παρούσας, ισχύουν τα ακόλουθα. Καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων κ.λ.π. της ως άνω παραγράφου 1 και ειδικότερα καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου στα επιβατικά πλοία και Αεροδρόμια, θεσπίζονται τα παρακάτω.

α) Η κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή εμφιαλωμένων νερών σε συσκευασία των 500 ML είναι υποχρεωτική.

β) Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή των Τοστ με ζαμπόν και τυρί και Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί είναι μεν υπο χρεωτική αλλά συνδέεται ευθέως με την επιλογή των υπόχρεων για παρασκευή, κατοχή και διάθεση ενός εκ των ως άνω δύο ειδών ή και των δύο αυτών ειδών.

γ) Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή των ροφημάτων καφέ « Ελληνικός, Γαλλικός φίλτρου και Στιγμιαίος νεσκαφέ φραπέ κ.λ.π. » και του ροφήματος τσάι είναι υποχρεωτική.

δ) Η παρασκευή και διάθεση για τον καταναλωτή του ροφήματος καφέ « Εσπρέσσο » είναι υποχρεωτική, εφόσον οι υπόχρεοι διαθέτουν το σχετικό, για την παρασκευή του εν λόγω καφέ, μηχάνημα.

ε) Η κατοχή και διάθεση αναψυκτικών ποτών, που κατά το άρθρο 67 α της παρούσας αναγράφουν επί της άμεσης συσκευασίας τους την ενδει-κτική τιμή λιανικής πώλησης είναι υποχρεωτική για τρία (3) τουλάχιστον διαφορετικά προϊόντα, κατά την επιλογή του υπόχρεου.

3.Σε όλους τους χώρους όπου διατίθενται τά είδη της ως άνω παραγράφου 1,τοποθετείται υποχρεωτικά πινακίδα, ορατή από τους πελάτες, στην οποία με Κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφεται η ένδειξη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής :

« ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, COFFEE AND TEA ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES».

4.Κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνιστά ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται από τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα.

5.Κάθε ενέργεια περί είσπραξης τιμών υψηλοτέρων από αυτές που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, πέραν του ότι τιμωρείται ποινικά κατά τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα τιμωρείται και με χρηματικό πρόστιμο, σύμφωνα με τον Νόμο 1401/83.

6.Προκειμένου για τά είδη τής ως άνω παραγράφου 1 ( πλην των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών ποτών ), για τα οποία καθορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης, κάθε ενέργεια του υπευθύνου να αρνηθεί την παρασκευή τους, συνιστά αδίκημα, πού σύμφωνα με τους Νόμους 1732/87 και 3190/2003,τιμωρείται μόνο με χρηματικό πρόστιμο ».

¶ρθρο 3

Με την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται η Αγορανομική Διάταξη 10/2003 και η παράγραφος 2 του άρθρου 2 της Αγορανομικής Διάταξης 16/2003.

¶ρθρο 4

1.Οι παραβάτες της παρούσας, πού ισχύει σε όλη την Χώρα από την επομένη της ανακοίνωσής της στον ημερήσιο τύπο, διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα.

2.Να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα