Υπό κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 11:01
UPD:11:04
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Υπό την πίεση των διεθνών αγορών αλλά και της εγχώριας ειδησεογραφίας ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,85% στις 569,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες κατά 1,29% στις 1.514,53 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,84 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και τρεις παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,35% στις 503,45 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες κατά 1,98%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,45%, η Eurobank κατά 3,01% και η Alpha Bank κατά 1,85%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 2,28% ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΔΕΗ και Ελλάκτορα. Πτώση κατά 1,17% σημειώνει ο ΟΠΑΠ και κατά 1% η Motor Oil.

Oι διεθνείς αγορές εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα σήμερα, εν όψει της άτυπης συνεδρίασης των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ, στην Αλγερία. Επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο «παγώματος» της παγκόσμιας παραγωγής. Οι αναλυτές ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι, δεδομένων των αψιμαχιών μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, καθοριστικές για την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση θα είναι οι 98 ημέρες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, στη διάρκεια των οποίων θα κριθούν η ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν για την πορεία των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, πλην όμως, όπως κατέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ, οι δανειστές επιμένουν στη λήψη μέτρων εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και γενικώς φαίνεται πως θα τηρήσουν σκληρή στάση.

Στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για να τελειώσει ο μήνας και το εννεάμηνο, η ημερομηνία - κλειδί είναι η 29η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα λάβει χώρα το τακτικό Euro Working Group ,όπου θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει στη λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που συνοδεύουν τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή.

Όσον αφορά τα εταιρικά νέα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Πανγαία και Viohalco. Μέχρι τέλος της εβδομάδας επίσης, θα πρέπει να έχει κλείσει και η διαπραγμάτευση για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα