Βαληνάκης: Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τα κονδύλια

Η ευρωπαϊκή πίτα πρέπει να μεγαλώσει
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2005 20:35

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από την Ε.Ε., μετά την πρόσφατη διεύρυνση, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από την Λισαβόνα, όπου πραγματοποιήθηκε η πέμπτη διαδοχική συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 17 κρατών - μελών της Ε.Ε., με θέμα τις Δημοσιονομικές Προοπτικές στο διάστημα 2007-13 http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/05/1040024.htm .

Οπως εξήγησε ο κ. Βαληνάκης, η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και φαίνεται να ικανοποιεί τους «17», βρίσκει αντιμέτωπους τους έξι «ισχυρούς» της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία), οι οποίοι επιδιώκουν να περιορίσουν την συνεισφορά τους στα κοινοτικά ταμεία.

Η προεδρία του Λουξεμβούργου, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία και πάλι βρίσκεται μακριά από τις επιδιώξεις των «17».

«Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερη Ευρώπη με λιγότερους πόρους. Η ευρωπαϊκή πίτα πρέπει να μεγαλώσει προκειμένου να χορτάσουν όλα τα παιδιά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης.

«Στόχος μας είναι οι χώρες της συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) να αποφύγουν να επωμισθούν το μεγαλύτερο βάρος του κόστους της διεύρυνσης. Πολλά θα μπορούσαν να έχουν ρυθμιστεί νωρίτερα ώστε να μην βρισκόμαστε σήμερα σε τόσο δύσκολη θέση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Οι χειρισμοί του παρελθόντος «είχαν δημιουργήσει ερωτηματικά και δυσπιστία σχετικά με την δυνατότητα της χώρας μας να αξιοποιεί τους πόρους που εξασφάλιζε», κατέληξε ο κ. Βαληνάκης.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα