Αλμα τριών εβδομάδων

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 00:01
UPD:09:05

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, λόγω αργιών στην Ευρώπη.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκαν μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας, με την Infineon να κερδίζει 4%, αφότου η νοτιοκορεατική Hynix έδωσε αισιόδοξη προοπτική για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε 0,55% υψηλότερα, στις 1.080,9 μονάδες, το καλύτερο κλείσιμο από τις 15 Απριλίου, ενώ ο μικρότερος δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,80%, στις 3.004,0 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε o Dow Jones, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών από τον οίκο S&P, σε μια ήδη νευρική αγορά, η οποία αναζητά κίνητρα για νέα κατεύθυνση αλλά η Ευρώπη τερμάτισε στα υψηλότερα των τριών εβδομάδων.

Οι αναφορές ότι το χρέος της General Motors υποβαθμίσθηκε σε καθεστώς υψηλού ρίσκου από τον οίκο S&P απέφερε πλήγμα στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι οδήγησαν σε πτώση την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Η μετοχή της General Motors, η οποία την περασμένη Τετάρτη κέρδισε 18%, στις χθεσινές συναλλαγές έχασε 4%, διευρύνοντας τις απώλειές της στον απόηχο της είδησης για υποβάθμιση του χρέους της. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη θα προκαλέσει οπωσδήποτε αύξηση του κόστους δανεισμού του ομίλου, καθιστώντας δυσκολότερες τις προσπάθειες της προβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Εν τούτοις οι επενδυτές ήταν ήδη νευρικοί μετά το προηγούμενο ράλι, επισημαίνουν αναλυτές. Η αγορά αναμένει νέες εξελίξεις αναφορικά με την αγορά εργασίας από τη σημερινή ανακοίνωση στοιχείων, έτσι ώστε οι επενδυτές να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και το ρυθμό αυξήσεων του κόστους δανεισμού από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Αντιφατικά στοιχεία για την οικονομία -συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας- συνέβαλαν στο υποτιμητικό κλίμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.340,38 μονάδες (-0,43%) και ο Nasdaq στις 1.961,80 μονάδες (-0,02%).

Μέχρι στιγμής, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν απώλειες για το έτος, εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν την οικονομία και τους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδοφοριών περισσότερο του αναμενόμενου. Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 3,1% μέσα στο 2005.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα