Υποχωρεί η στερλίνα στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 09:57

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πτώση των τελευταίων τεσσάρων ημερών σημείωσε σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/06/1040391.htm .

Οι μετρήσεις που έγιναν έξω από τα εκλογικά κέντρα στη Βρετανία προβλέπουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος θα περιορισθεί στις 66 έδρες, ενώ στην απερχόμενη Βουλή είχε πλειοψηφία 161 εδρών. Η αποδυνάμωση του Εργατικού Κόμματος εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του Τόνι Μπλερ να εφαρμόσει την οικονομική του πολιτική.

Στις 09:39 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η στερλίνα είχε υποχωρήσει στο 1,8998 έναντι του δολαρίου από 1,9068 αργά χθες το βράδυ. Πτωτικά κινείται το βρετανικό νόμισμα και έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των 55 στρατηγικών αναλυτών που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η στερλίνα αναμένεται να αποδυναμωθεί στο 1,8600 έναντι του δολαρίου και στις 70,66 πένες έναντι του ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εν μέρει διότι εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το κατά πόσον θα αυξηθούν περισσότερο τα επιτόκια στη Βρετανία.

«Ο επόμενος μήνας ή δίμηνο είναι καθοριστικός για το εάν θα υπάρξει μια τελική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νιλς Κρίστενσεν της Societe Generale

«Εάν η Τράπεζα της Αγγλίας αποφασίσει να ασκήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική, τότε ένα ασθενέστερο δολάριο θα κρατήσει τη στερλίνα σε υψηλά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τα πρόσφατα υψηλά των 1,92 με 1,93 έναντι του αμερικανικού νομίσματος», καταλήγει ο κ. Κρίστενσεν.

Από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρεί από τον Ιούνιο σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων -με τα αμερικανικά επιτόκια να έχουν αυξηθεί στο 3% από το 1% πριν από ένα χρόνο- τα επιτόκια στη Βρετανία (στο 4,75%) δεν φαίνονται τόσο ελκυστικά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα