Περί τα 900 εκ. ευρώ το κόστος του ελληνο-ιταλικού αγωγού αερίου

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 15:46

Λεπτομερής παρουσίαση του έργου του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη, στο υπουργείο Παραγωγής και Ανάπτυξης της Ιταλίας, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωυσή και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Edison V. Quandrino.

Το μήκος του αγωγού από την Κομοτηνή μέχρι το Σταυρολιμένα ή τον Ασπροπόταμο της Ηπείρου στις ακτές του Ιονίου είναι περίπου 600 χλμ, ενώ το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας είναι περίπου 220 χλμ. Το κόστος του χερσαίου τμήματος του αγωγού είναι 600 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του υποθαλάσσιου τμήματος είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έργο να επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεκριμένα από το Δ' ΚΠΣ. Ο αγωγός θα αποτελέσει τμήμα του οριζόντιου άξονα αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τα κράτη της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη μεγάλη δυτικο-ευρωπαϊκή αγορά.

Για πρώτη φορά επίσης προβλέπεται τίτλος για το εταιρικό σχήμα που θα κατασκευάσει τον αγωγό και θα ονομάζεται "Poseidon Co". Η συμμετοχή σε πρώτη φάση τόσο σε δαπάνες, όσο και σε έσοδα θα είναι εξ ημισείας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Edison. Σε περίπτωση συμμετοχής στο εταιρικό σχήμα είτε της τουρκικής Botas, είτε άλλης εταιρείας θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση στο εταιρικό σχήμα, στις δαπάνες και στα έσοδα.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα