Συστάσεις ΔΝΤ για τουρκικό χρέος, ανεργία

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 21:09

H τουρκική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να συρρικνώσει το δημόσιο χρέος και το ποσοστό της ανεργίας, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Αν Κρούγκερ.

Η Τουρκία μείωσε το δημόσιο χρέος της στο 63% από 90% του ΑΕΠ πριν μία τριετία, αλλά στη διάρκεια του 2002 η Αγκυρα δανειοδοτήθηκε με 16 δισ. δολ. που θα εκταμιευτούν σταδιακώς έως το Φεβρουάριο του 2006, ενώ σύντομα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πρόκειται να αποφασίσει για νέα δανειοδότηση της Τουρκίας με άλλα 10 δισ. δολ.

«Αν τα επιτόκια στη διεθνή δανειοδοτική αγορά αυξηθούν, τότε η θέση της ενδιαφερόμενης χώρας γίνεται ακόμα πιο ευάλωτη. Θα ανταποκριθεί βέβαια η Τουρκία, αλλά θα αποδειχθεί οδυνηρό γι' αυτήν», εκτιμά η κα Κρούγκερ, που κρίνει ότι για τα δεδομένα της τουρκικής αγοράς ένας κατώτατος μισθός 260 δολ. (200 ευρώ) είναι επαρκής, ενώ προέτρεψε να γίνει ελαστικότερη η νομοθεσία περί απολύσεων.

«Διαπιστώνεται ότι με υψηλούς κατώτατους μισθούς η πλήρης απασχόληση παρεμποδίζεται», σημείωσε. Στην Τουρκία η ανεργία φτάνει στο 10,3% του ενεργού πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα