Ανοδος με χειρόφρενο

Εξαήμερο ράλι στην Ευρώπη
Σάββατο, 07 Μαΐου 2005 00:01

ΟΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ αναφορές για την αμερικανική αγορά εργασίας εκτόνωσαν τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση αλλά ο πετρελαϊκός εφιάλτης αναχαίτισε το ρυθμό αύξησης των μετοχών.

Τα ισχυρά στοιχεία για την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στα αμερικανικά μισθολόγια τον Απρίλιο πυροδότησαν μια μέτρια άνοδο στη Wall Street αμβλύνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας αλλά η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας για τα αυξανόμενα επιτόκια περιόρισαν τα κέρδη στα αμερικανικά blue chips.

Αναλυτές χαρακτήρισαν τα μεγέθη για την αμερικανική αγορά εργασίας ευνοϊκά για τη Wall Street καθώς σε χρηματιστηριακούς όρους οι επενδυτές προβλέπεται να ανασάνουν από το μήνυμα ανακούφισης ότι η οικονομία φαίνεται να έχει ισχυρότερη δυναμική τώρα σε σχέση με το Μάρτιο.

Ενα κύμα αποθαρρυντικών οικονομικών αναφορών το Μάρτιο είχε σπείρει ανησυχίες ότι η οικονομία ίσως δεν διανύει περίοδο βραδέων ρυθμών ανάπτυξης αλλά πορεύθηκε για μια περαιτέρω προαναγγελθείσα επιβράδυνση. Οι αναφορές για την αγορά εργασίας φάνηκε να περιόρισαν μέρος αυτών των ανησυχιών.

Οι μετοχές εταιρειών κολοσσών του πετρελαϊκού τομέα κέρδισαν με τις τιμές του πετρελαίου να υπερβαίνουν τα 52 δολάρια το βαρέλι καθώς οι κερδοσκόποι αγνόησαν τις θετικές εξελίξεις για τα αυξανόμενα αποθέματα και στοιχημάτισαν στο ενδεχόμενο στενότητας στην προσφορά βενζίνης το καλοκαίρι.

Ο δείκτης Nasdaq ευνοήθηκε από τα κέρδη 6,7% της δεικτοβαρούς μετοχής της Pixar Animation Studios μετά την ανακοίνωση υψηλότερης των προβλέψεων κερδοφορίας.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ηγήθηκαν των μεγαλύτερων εβδομαδιαίων κερδών από τις 4 Φεβρουαρίου, που προήλθαν από ένα διήμερο ράλι όταν ο δισεκατομμυριούχος Κίρκ Κερκοριάν αποκάλυψε ότι θα αγοράσει μερίδιο στην General Motors.

Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 ενισχύθηκε κατά 1,4% και ο Dow Jones κέρδισε 1,7% από τις 29 Απριλίου ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,1%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν για έκτη συνεχή συνεδρίαση καθώς τα απρόσμενα ευνοϊκά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και ενθαρρυντικές κερδοφορίες περιόρισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ανέκτησε αρχικές απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 1.086,5 μονάδες το υψηλότερο κλείσιμο από τις 14 Απριλίου. Ο DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε επίσης 0,5% στις 3.019,3 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα των τριών εβδομάδων με άνοδο 1,73%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα