Σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 11:06
UPD:11:08
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας ως άμεσο στόχο το τεχνικό όριο των 570 μονάδων, με «καύσιμα» τις αποφάσεις της Federal Reserve αλλά και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,17% στις 568,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 1,25% στις 1.516,23 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,55 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 33 ενισχύονται, πέντε υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,52% στις 498,08 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει άνοδο κατά 1,02%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,96%, η Eurobank κατά 1,43% και η Alpha Bank κατά 1,28%. Κέρδη κατά 1,79% σημειώνει και η μετοχή της Attica Bank.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Τιτάνα εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Folli - Follie. Παράλληλα, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,15%, η Μυτιληναίος κατά 1,05% και η Motor Oil κατά 0,81%.

Στα της διαπραγμάτευσης, αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως την Τρίτη. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος. Σημειώνεται ότι χθες, η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία για την αξιοποίηση του πρώην αερολιμένα στο Ελληνικό, η οποία επίσης αποτελούσε προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το έντονο ενδιαφέρον του Ομίλου LG και για άλλα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος, Γιουνγκ Σουμπ Κιμ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Η LG συμμετέχει κατά 50% στον ανάδοχο που υλοποιεί το έργο ΣΔΙΤ του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου του ΟΑΣΑ, προϋπολογισμού 58.800.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο κατά 49% με πόρους του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα στη μείωση του ανώτατου ορίου ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 0,9 δισ. ευρώ, στα 51,9 δισ. ευρώ. Η απόφαση αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος), η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε στο 0,25% - 0,50% το εύρος του βασικού επιτοκίου, με την Τζάνετ Γέλεν ωστόσο, να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο αύξησή του εντός του τρέχοντος έτους. Οι αναλυτές θεωρούν από την πλευρά τους, ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα επέλθει τον Δεκέμβριο.

Στα χρηματιστηριακά νέα της ημέρας, στην αναπροσαρμογή του ορίου διακύμανσης της μετοχής της Kleemann Hellas ABEE στο +30,33%, προχώρησε η διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Το νέο ανώτατο όριο θα έχει ισχύ μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. Το κατώτατο όριο παραμένει ως έχει.

Από την πλευρά της, στα εμπόδια που φρενάρουν το ανοδικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρεται η Alpha Finance σε ειδική της έκθεση, στην οποία πάντως, επισημαίνεται ότι υπάρχουν μετοχές εμφανώς υποτιμημένες, οι οποίες μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα από τη γενικότερη τάση. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, η οικονομία παραμένει σε ύφεση, καθώς η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω υπερφορολόγησης, περιορισμών ρευστότητας (capital controls) και υψηλού ρίσκου χώρας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Alpha Finance εκτιμά ότι τα περιθώρια ανόδου της αγοράς είναι σχετικώς περιορισμένα έως ότου υπάρξουν εξελίξεις σε συγκεκριμένους καταλύτες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι μετοχές των Motor Oil, Τιτάν και Μυτιληναίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών, πλην τραπεζών, αναμένει να εμφανίσουν σημαντική άνοδο το 2016.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα