Κίνα: Τέσσερις εταιρείες επέλεξε για την πώληση κρατικών μετοχών

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 11:37

ΤΕΣΣΕΡΙΣ εταιρείες, για την έναρξη δοκιμαστικών πωλήσεων κρατικών μετοχών, προσέλαβε η Κίνα, κάνοντας το πρώτο βήμα στο πρόγραμμα διάθεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 264 δισ. δολ. ΗΠΑ. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Σαγκάη.

Η Shanghai Zi Jiang Enterprise Group Co., η Sany Heavy Industry Co., η Tsinghua Tongfang Co. και η Hebei Jinniu Energy Resources Co., έλαβαν έγκριση από την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Κίνας, σύμφωνα με διαφορετικές ανακοινώσεις των εταιρειών, προς τα Χρηματιστήρια της Shanghai και της Shenzhen.

Η Κίνα, προσπαθεί να απελευθερώσει κεφάλαια για κρατικά επιδόματα, χωρίς να προκαλέσει την κατάρρευση των Χρηματιστηρίων της, ύψους 400 δισ. δολαρίων, οι μετοχές των οποίων, έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών.

«Είμαστε απογοητευμένοι με την επιλογή των τεσσάρων εταιρειών, οι οποίες δεν έχουν σταθερά κέρδη και αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται», ανέφερε ο Zhang Lan, ο οποίος διαχειρίζεται 123 εκατ. δολ. με την Guolian Fund Management Co. στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Η κυβέρνηση μειώνει την ελκυστικότητα των πωλήσεων».

Ο Zhang είπε, ότι περίμενε εταιρείες, όπως η China Petroleum & Chemical Corp. ή Sinopec, η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Ασίας και η εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων, Shanghai International Airport Co., να συγκαταλέγονται ανάμεσα στο πρώτο γκρουπ των εταιρειών, που θα πουλήσουν μετοχές, που κατέχει το κράτος.

Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1,6%, φθάνοντας στις 1.140,76, στη 1:40' μ.μ., την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δοκιμαστικό αυτό πρόγραμμα στις 30 Απριλίου. Ο Shenzhen Composite Index, ο οποίος αποτελείται από τις μικρότερες εταιρείες της Κίνας, σημείωνε απώλειες 2,3%, φθάνοντας στις 277,18 μονάδες. Κλειστές ήταν την περασμένη εβδομάδα οι αγορές της Κίνας, λόγω του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι τέσσερις εταιρείες, που επελέγησαν να αρχίσουν το πρόγραμμα, έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 19 δισ. γιουάν (2,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), λιγότερη του 1% της συνολικής κεφλαιοποίησης της χώρας. Οι μετοχές των τριών από τις τέσσερις εταιρείες, υποχώρησαν περισσότερο από τους χρηματιστηριακούς δείκτες πέρυσι. Η διαπραγμάτευση των μετοχών και των τεσσάρων εταιρειών, ανεστάλη σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα