Bridgestone: 6,8% χαμηλότερα κέρδη, εξαιτίας του κόστους του χάλυβα

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 11:50

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 6,8%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ελαστικών αυτοκινήτων στον κόσμο, Bridgestone Corp., μετά το κόστος των πρώτων υλών, όπως του χάλυβα και του πετρελαίου, το οποίο αυξήθηκε.

Τα καθαρά της κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 26,1 δισ. γιέν (248 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 32,56 γιέν ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, έναντι 28 δισ. γιέν ή 33,63 γιέν ανά μετοχή, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Τόκυο. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 7,9%, φθάνοντας στα 603,9 δισ. γιέν.

Το κόστος του χάλυβα, που χρησιμοποιείται για την ισχυροποίηση των ελαστικών, αλλά και των άλλων πρώτων υλών, αυξήθηκε, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για τα εν λόγω εμπορεύματα από την Κίνα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Bridgestone, Shigeo Watanabe, 63 ετών, προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, με την αύξηση της τιμής πώλησης των ελαστικών.

Η Bridgestone, αύξησε τις τιμές λιανικής πώλησης ελαστικών στη Β. Αμερική, έξι φορές από την έναρξη του 2003. Οι ιαπωνικές χαλυβουργίες, όπως η Nippon Steel Corp., αύξησαν τις τιμές τους κατά περίπου 20% τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, προκειμένου να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος του σιδηρομεταλλεύματος και του γαιάνθρακα.

Η εταιρεία, αυτόν τον μήνα αύξησε πάλι τις τιμές κατά 8% στη Β. Αμερική. Η Goodyear Tire & Rubber Co., η μεγαλύτερη παραγωγός ελαστικών της Β. Αμερικής, αύξησε με τη σειρά της τέσσερις φορές τις τιμές πώλησης ελαστικών, από τον Δεκέμβριο του 2003.

Τα τρέχοντα κέρδη ή τα προ φόρων κέρδη, υποχώρησαν 9,5%, φθάνοντας στα 42 δισ. γιέν, σύμφωνα με την εταιρεία και τα λειτουργικά κέρδη ή πωλήσεις μείον του κόστους των καταναλωτικών αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών επίσης μειώθηκαν κατά 6,6%, φθάνοντας στα 44 δισ. γιέν.

Για το εξάμηνο, που λήγει στις 30 Ιουνίου, η Bridgestone, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για καθαρά κέρδη κατά 16%, στα 93 δισ. γιέν. Επίσης, αναθεώρησε τις πωλήσεις της κατά 3,3%, στο 1,24 τρισ. γιέν, το πρώτο εξάμηνο της χρήσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα