Eυρωζώνη: Μείωση των λιανικών πωλήσεων για τέταρτο μήνα

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 12:56

ΜΕΙΩΣΗ, για τέταρτο μήνα, τον Απρίλιο, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι και η ανεργία, έβλαψαν τις δαπάνες των καταναλωτών, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Bloomberg.

O δείκτης Bloomberg LP, μετά από έρευνα της NTC Research σε 1.000 στελέχη εταιρειών λιανικής πώλησης, έφθασε το 48,7 από 48,5 τον Μάρτιο. Ο δείκτης κάτω από το 50, καταδεικνύει οικονομική συρρίκνωση.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ότι δεν θέλουν να δαπανήσουν περισσότερα, καθώς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της International Business Machines Corp., μειώνουν το προσωπικό τους και αναθεωρούν προς τα κάτω τις προοπτικές της ανάπτυξης της οικονομίας των 10 τρισ. δολαρίων. Με 27% αύξηση των τιμών του πετρελαίου φέτος, η ζήτηση θα περιοριστεί περαιτέρω, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα αναγκαστεί να τονώσει την ανάπτυξη, με τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Η ιδιωτική κατανάλωση είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής», ανέφερε ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Goldman, Sachs & Co., στη Φραγκφούρτη. Ο ίδιος περιμένει από την ΕΚΤ, μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το τρίτο τρίμηνο της χρήσης. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε ευχάριστες και μεγάλες εκπλήξεις, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει στάσιμη, ενώ σε μερικές των περιπτώσεων, περιορίζεται κιόλας».

Στις 3 Μαΐου, η Μetro AG, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, ανακοίνωσε, ότι, το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν, εξ αιτίας του περιορισμού της ζήτησης στην εσωτερική αγορά της Γερμανίας και η L'Oreal SA, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καλλυντικών στον κόσμο, ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου, χαμηλότερες από το αναμενόμενο πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη.

Η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη περιορίζεται, καθώς η διεθνής ζήτηση, που τόνωσε πέρυσι τις εξαγωγές, δείχνει σημάδια συρρίκνωσης. Η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη στον κόσμο, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8%, σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα της πρόβλεψης του 3,7%, που εκτιμούσαν οι 64 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Στην Ιαπωνία, τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο μήνα, τον Μάρτιο. Η συρρίκνωση, επηρεάζει την Ευρώπη. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ε.Ε., συρρκινώθηκε τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, τον Μάρτιο και ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών, στο 8,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα