ICAP: Ευοίωνες οι προοπτικές για την αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 11:28

Η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας δημιούργησε νέες προοπτικές για τον κλάδο ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος περιλαμβάνει τους ευρύτερους τομείς των υπηρεσιών φύλαξης, των χρηματαποστολών και της μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη σχετική κλαδική μελέτη που διενήργησε η ICAP:

«Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου στην ασφαλή τέλεση των αγώνων συνέβαλε στην αναγνώριση του ρόλου τους και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης από εταιρίες και ιδιώτες προς τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Παράλληλα, η ανάμειξή τους στην Ολυμπιάδα βοήθησε στην απόκτηση περαιτέρω τεχνογνωσίας, στη βελτίωση των υποδομών και στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από οικονομική άποψη η Ολυμπιάδα έπαιξε σχετικά μικρό ρόλο στη ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, ωφέλησε δε λίγες εταιρίες.

Στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλες εταιρίες, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι σχετικά μικρού μεγέθους. Όπως προκύπτει από παράγοντες του κλάδου, στην Ελλάδα λειτουργούν σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, από τις οποίες όμως περίπου τα 2/3 διαθέτουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με το νόμο 2518/1997.

Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου είναι η διαφοροποίηση ως προς το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων τα οποία προσφέρει η κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθος και τη δυναμικότητά της, το βαθμό εξειδίκευσης σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών, καθώς και το βαθμό συνεργασίας με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα μας διαθέτουν δίκτυα αποκλειστικών αντιπροσώπων στην επαρχία. Σε γενικές γραμμές παρατηρούνται συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων του κλάδου με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη της αγοράς, αλλά και την παροχή ευρύτερης γκάμας υπηρεσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων παίρνουν τη μορφή συγχωνεύσεων ή απορροφήσεων.

Αρκετές από τις εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ασχολούνται παράλληλα με την εισαγωγή και πώληση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (συναγερμούς, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης - CCTV κλπ.). Ταυτόχρονα, οι ίδιες εταιρίες αναλαμβάνουν τη μελέτη των φυλασσόμενων χώρων, την εγκατάσταση, τη συντήρηση (after sales service), καθώς και την παρακολούθηση των εν λόγω συστημάτων μέσω του κέντρου λήψεως σημάτων τα οποία διαθέτουν.

Στους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση για τις εξεταζόμενες υπηρεσίες, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η αποπεράτωση και λειτουργία μεγάλων δημόσιων έργων και έργων υποδομής. Τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται με την τάση του «outsourcing», της εκχώρησης δηλαδή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, σε τρίτους. Επίσης, η ζήτηση για ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας επηρεάζεται και από τα επίπεδα της εγκληματικότητας, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο γενικότερο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η συνολική εγχώρια αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας (βάσει αξίας) παρουσίασε ανοδική τάση την περίοδο 1998-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 26%. Το 2004 παρουσίασε αύξηση κατά 23,4% σε σύγκριση με το 2003.

Η αγορά του τομέα των υπηρεσιών φύλαξης παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23,1% το διάστημα 1999-2004. Η εν λόγω κατηγορία κάλυψε το 72,4% της συνολικής εκτιμώμενης εγχώριας αγοράς κατά το 2004.

Ο τομέας των χρηματαποστολών και της μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 19,4% για τη χρονική περίοδο 1999-2004. Οι χρηματαποστολές και η μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων κατέλαβαν μερίδιο 11% επί της συνολικής εγχώριας αγοράς το 2004.

Η αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας ακολούθησε ανοδική πορεία το χρονικό διάστημα 1999-2004 (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 34,6%). Τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας συμμετείχαν με ποσοστό 16,6% επί της συνολικής εγχώριας αγοράς το 2004.

Η εξεταζόμενη αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους, γεγονός που καθιστά τον ιδιωτικό τομέα τη σημαντικότερη κατηγορία πελατών για τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μικρότερη συμμετοχή στην αγορά των υπηρεσιών ασφαλείας έχει ο δημόσιος τομέας, ενώ οι ιδιώτες χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες σπανιότερα.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις, η εγχώρια αγορά των υπηρεσιών ασφαλείας θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και κατά τη διετία 2005-2006, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 15%.

Στις ισχύουσες τάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες διαχείρισης χρήματος (cash management) του τομέα των χρηματαποστολών. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, πέρα από τη διαχείριση των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών των τραπεζών (ΑΤΜ), αφορούν στη δημιουργία κέντρων καταμέτρησης χρημάτων (MPC: Money Processing Centers). Η παροχή αυτών των υπηρεσιών συνίσταται στη διαχείριση ταμείων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καταστημάτων, δημόσιων οργανισμών, τραπεζών κ.ά.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα