Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην υπόθεση της Attica Bank αλλά και στην επικείμενη έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 559,69 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,06% στις 1.488,33 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,79 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,73% στις 479,34 μονάδες, καθώς η Eurobank κινείται ανοδικά κατά 2,55% και η Alpha Bank κατά 1,99% ενώ στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 1,08% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,65%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Aegean, Μυτιληναίου και ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν απώλειες άνω του 1,50% ενώ στο 1,20% διαμορφώνεται και η πτώση για τον ΟΤΕ. Αντίθετα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει κέρδη κατά 1,75% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, και της Motor Oil κατά 2,62%.
Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της Attica Bank, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η στελέχωση της διοικητικής ομάδας της τράπεζας, η οποία αναδείχτηκε σε μια από τις δυσκολότερες υποθέσεις προσαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης, στα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο SSM. Μετά την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων και την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο, εκτιμάται ότι θα εγκρίνει τον ορισμό του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Στα της διαπραγμάτευσης, στην Αθήνα παραμένει, παρά την ολοκλήρωση των διά ζώσης διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, το επιτελείο της Ντέλιας Βελκουλέσκου, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις και να συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, βάσει των όσων προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς, ο Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Σε γενικές γραμμές τα μηνύματα, που έρχονται τόσο από τις βραχυχρόνιες διαθέσεις των διεθνών αγορών όσο και από τη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη μετά και τη "fake" διάσπαση των 580 μονάδων στις αρχές του μήνα, όπου και παγίδευσε αρκετούς ενεργούς επενδυτές, είναι με χροιά αρνητική».
«Πιθανή επιβεβαιωμένη πτωτική διαφυγή κάτω από τις 545 μονάδες, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα κατέβασμα προς το επίπεδο που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του περασμένου Ιουλίου στις 530 με 526 μονάδες, έχοντας όμως στα "μετόπισθεν" την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η περιοχή των 517 με 510 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση η διακράτηση στις επόμενες μέρες της ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο επαναξιολόγησης της κάτω πλευράς του προαναφερόμενου βραχυχρόνιου καναλιού διακύμανσης του Αυγούστου, στις 565 με 568 μονάδες» σπεύδει να προσθέσει.
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι «σήμα για πωλήσεις έδωσε στους τεχνικά προσανατολισμένους επενδυτές του Γενικού Δείκτη, η καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης του τελευταίου εξαμήνου, η οποία συνδυάστηκε από πτωτικό χάσμα. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στις τελευταίες καθοδικές συνεδριάσεις έδωσε επιπρόσθετη βαρύτητα στις ρευστοποιήσεις θέσεων».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στην κερδοφορία επέστρεψε το α’ εξάμηνο του 2016 ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, καθώς εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 24 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 580,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 29,4%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων ενισχύθηκε στα 122,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άλμα 128,7%.
naftemporiki.gr