Santander: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη της το α' τρίμηνο

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 13:34

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 39%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, Santander Central Hispano SA, αποτέλεσμα της αύξησης των προσωπικών δανείων και της αγοράς ύψους 15 δισ. δολ. της βρετανικής τράπεζας υποθηκών, Abbey National Plc.

Τα καθαρά κέρδη της, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και στο 1,19 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολ.) από 856 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα ευρωπαϊκά της κέρδη εκτινάχθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 45% και οι υποθήκες στην Ισπανία, σε ποσοστό 22%.

«Αναπτύσσονται ταχύτατα στις κατοικίες, τις πιστωτικές κάρτες και άλλα είδη δανείων, με πολύ σταθερά έσοδα», ανέφερε ο Jose Caturla, ο οποίος διαχειρίζεται 5,8 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Aviva Gestion, στη Μαδρίτη, συμπληρώνοντας: «Οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι και η Abbey, ταιριάζει στη στρατηγική της τράπεζας».

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Emilio Botin, αυξάνει τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων στη Γερμανία και τη δανειοδότηση κατόπιν υποθήκης, στην Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός 16% στις κατοικίες, είναι ο υψηλότερος στη Δυτική Ευρώπη. Μετά τη Λατινική Αμερική, όπου τα κέρδη υποχώρησαν για τρίτο έτος το 2004, η Santander επενδύει στην Ευρώπη και μειώνει το κόστος λειτουργίας μέσω της νέας της απόκτησης, της Abbey, που αγόρασε πέρυσι.

Η Santander θα αυξήσει τον αριθμό περικοπής θέσεων εργασίας στην Abbey στο Λονδίνο, κατά 4.000, από 3.000 που υπολόγιζε αρχικά να απολύσει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του οικονομικού της διευθυντή, Jose Antonio Alvarez, κατά την παρουσίασή του στους αναλυτές, μέσω του Web.

H Abbey, απέφερε 154 εκατ. ευρώ σε κέρδη, το πρώτο γεμάτο τρίμηνο, στα αντίστοιχα της Santander. Ο Botin, είπε, ότι η Abbey δεν θα προσθέσει κέρδη ανά μετοχή, μέχρι το 2006.

Οι μετοχές της Santander, υποχωρούσαν τέσσερα σεντς, φθάνοντας στα 9,20 ευρώ, τις 10 π.μ., στη Μαδρίτη, τοπική ώρα, τη στιγμή που ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, σημείωνε απώλειες 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα