Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ολυμπιακή

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 12:17
UPD:12:26

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη επιστροφή των ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και οι οποίες κρίθηκαν ασυμβίβαστες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Ειδικότερα, με την απόφαση του το Δικαστήριο υποστηρίζει ότι η μεταβίβαση της πλειονότητας των στοιχείων του ενεργητικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθιστά αδύνατη την αναζήτηση των ενισχύσεων από τη νέα εταιρία και παρακωλύει την αποτελεσματική εκτέλεση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών είτε αναλήφθηκαν με καθυστέρηση, είτε ήταν ελλιπείς, είτε στερούνταν δεσμευτικής ισχύος, καθότι δεν κατέληξαν σε πραγματική επιστροφή των οφειλομένων από την Ολυμπιακή Αεροπορία ποσών.

Σύμφωνα ακόμη με το Δικαστήριο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές συνιστούν εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κρατών - μελών όσον αφορά την αναζήτηση κρατικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο εκτίμησε ότι η προσφυγή της Επιτροπής είναι βάσιμη και ότι η Ελληνική Δημοκρατία, μη λαμβάνοντας εμπροθέσμως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναζήτηση των ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά, παρέβη τις υποχρεώσεις της.

Στην απόφαση υπενθυμίζεται ότι το 1998 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ορισμένες ενισχύσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την αναδιάρθρωση της επιχειρήσεως Ολυμπιακή Αεροπορία (για την περίοδο 1998 έως 2002).

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα