Τα βασικά σημεία του σχ/ν για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 14:59

Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ).

«Θα δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη και θα διασφαλιστεί η έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν πόροι για περισσότερες επενδύσεις αλλά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής», υποστήριξε ο κ. Αλογοσκούφης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ορίζονται οι δημόσιοι φορείς που μπορούν να εφαρμόζουν τις συμβάσεις σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς, μετά από σύσταση ανωνύμων εταιρειών ειδικού σκοπού.

Το αντικείμενο των συμπράξεων είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ως ανω δημοσίων φορέων.

Ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή υπηρεσίας έναντι ανταλλάγματος που καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους δημοσίους φορείς. Τη χρηματοδότηση της υλοποίησης των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών την αναλαμβάνουν οι ιδιωτικοί φορείς. Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Συστήνεται διϋπουργική επιτροπή συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, η οποία χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τέός, το σχέδιο νόμου προσδιορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αντισυμβαλομένων, ενώ δεν αποτελούν αντικείμενο της σύμπραξης η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος, πχ. εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνη σωφρονισμού και έννομη τάξη.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα