Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 11:00
UPD:11:01
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Ελαφρά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της αισιοδοξίας της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο και των τελευταίων «ουρών» της α’ αξιολόγησης, εντός της εβδομάδας..

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,40% στις 558,37 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,79% στις 1.495,00 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,33 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,11% στις 498,53 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,54% και η Eurobank κατά 0,19%. Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank διατηρούνται σταθερές στα 0,128 και 1,650 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca - Cola HBC ενισχύεται κατά 4,50% ενώ στο 1,10% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo, Τιτάνα και ΔΕΗ διολισθαίνουν άνω του 1%.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στις περίπου 36 ώρες που απομένουν μέχρι να αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, ώστε να κατατεθούν τα δύο φορολογικά νομοσχέδια στη Βουλή ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στον τραπεζικό κλάδο παράλληλα, στα 78,45 δισ. ευρώ από 82,83 δισ. ευρώ μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών, από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει τόσο την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Την ίδια ώρα, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή 40 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Eurobank, με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Grouped Loans for SMEs», επιτρέπει στην Eurobank να αξιοποιήσει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη σχεδίων που θα εφαρμοστούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες, μέσω επενδυτικών δανείων και παροχής ρευστότητας.

Συγχρόνως, νέα χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 22,5 ευρώ (από 23,1 ευρώ προηγουμένως) δίνει για τον τίτλο του Τιτάνα, η Επενδυτική Τράπεζα, η οποία σε σχετική της έκθεση υποβαθμίζει τη σύσταση σε accumulate από buy. Η UBS από την πλευρά της, επαναλαμβάνει την προτίμησή της στη Μότορ Όιλ, διατηρώντας της στις κορυφαίες επιλογές της, ενώ όσον αφορά τα ΕΛΠΕ σημειώνει πως αποτελεί επιλογή με περισσότερο ρίσκο.

Η UBS διατηρεί πάντως, σύσταση buy και για τις δύο ελληνικές μετοχές και δίνει τιμή-στόχο για τη Μότορ Όιλ τα 13,5 ευρώ και για τα ΕΛΠΕ τα 6 ευρώ.  Υπογραμμίζει επίσης, πως τα περιθώρια διύλισης μειώνονται για τον κλάδο στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένουν σε «αξιοπρεπή» επίπεδα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα