Μπασιάκος: Εναλλακτικά πηγή εισοδήματος για τους γεωργούς ύψους 247 εκ. €.

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 20:05

«Επιτύχαμε την έγκριση από την Επιτροπή Γεωργικών Διαρθρώσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης (STAR) της τροποποίησης του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006. Με αυτές τις τροποποιήσεις διορθώνονται οι αδυναμίες του παρελθόντος, ενδυναμώνεται η στρατηγική για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, για τη διατήρηση του τοπίου και των χαρακτηριστικών του, την προώθηση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων κ.λπ. και παράλληλα εξασφαλίζεται μια εναλλακτικά πηγή εισοδήματος για τους γεωργούς που συνολικά ανέρχεται σε 247.000.000 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

Οι κυριότερες τροποποιήσεις είναι:

- Τροποποίηση υφιστάμενων μέτρων

1. Μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης

Το μέτρο εφαρμόζεται στις περιοχές Θεσσαλία, Επαρχία Δομοκού, Πηνειού Ηλείας και Κωπαΐδα.

Τα κυριότερα σημεία του τροποποιήσεων είναι:

Επέκταση της επιλεξιμότητας στο σύνολο των αρδευόμενων εκτάσεων

Απλοποίηση μεθοδολογιών απονιτροποίησης

Ενιαίο ύψος ενίσχυσης για όλες τις καλλιέργειες πλην αραβοσίτου.

Ειδικότερα το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται από 34,65 - 600 ευρώ ανά στρέμμα.

2. Πρόγραμμα διαχείρισης παραλίμνιων εκτάσεων «Λίμνες Βόλβη- Κορώνεια»

Οι τροποποιήσεις αφορούν στη βελτίωση του συστήματος εφαρμογής και του ύψους των ενισχύσεων και θα τεθούν σε ισχύ μετά την έκδοση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των ΚΥΑ εφαρμογής των Προγραμμάτων Δράσης της Οδηγίας για τα νιτρικά.

- Νέα Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα

1. Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας

Το μέτρο αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους αγρότες να διατηρήσουν τον ελαιώνα (δένδρα – τράφια – αναβαθμίδες) όπως είναι σήμερα. Για τις δεσμεύσεις αυτές θα ενισχύονται τουλάχιστον για 5 έτη και το ετήσιο ύψος ενίσχυσης ανά στρέμμα θα μπορεί να φθάσει τα 90 €, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου εκτιμάται στα 27 εκ. €.

2. Διατήρηση του παραδοσιακού Αμπελώνα της Νήσου Θήρας

Το μέτρο αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους αμπελοκαλλιεργητές της Σαντορίνης και της Θηρεσίας να διατηρήσουν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο κλαδέματος. Το ύψος ενίσχυσης για τις δεσμεύσεις αυτές θα είναι 90 € ανά στρέμμα ετησίως, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου εκτιμάται στα 5 εκ. €.

3. Προστασία παραλίμνιων εκτάσεων (Λίμνες : Βεγορίτιδας, Πετρών Ζάζαρης Χειμαδίτιδας, Δοϊράνης)

Το μέτρο αποσκοπεί στη μείωση των πιέσεων που δέχονται οι λίμνες από τις γεωργικές δραστηριότητες (άρδευση – χρήση λιπασμάτων). Οι αγρότες που θα συμμετέχουν στο μέτρο θα ενισχύονται ετησίως με ποσά που κυμαίνονται ανάλογα με την καλλιέργεια από 35€ έως 60€ ανά στρέμμα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου εκτιμάται στα 20 εκ. €.

- Νέες Προτεραιότητες

Εγκρίνονται δυο νέοι άξονες προτεραιότητας:

1. Αξονας Προτεραιότητας 5 - Τήρηση Προτύπων

Μέτρο 5.1 : Εφαρμογή και τήρηση προτύπων

Στα πλαίσια του μέτρου αυτού εγκρίθηκε η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τη συμβατική και ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων.

Μέτρο 5.2 : Χρήση Υπηρεσιών Παροχής Συμβουλών στον τομέα της γεωργίας

Στα πλαίσια του μέτρου αυτού οι αγρότες θα ενισχύονται για τις δαπάνες που υποβάλλονται από την παροχή συμβουλών για την εφαρμογή των κανονιστικών προτύπων (πολλαπλή συμμόρφωση).

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη δημιουργία – εγκαθίδρυση των Υπηρεσιών από το μέτρο 4.7 του ΕΠΑΑ-ΑΥ

¶ξονας Προτεραιότητας 6 - Ποιότητα Τροφίμων

Μέτρο 6.1 : Συμμετοχή σε καθεστώτα ποιότητας τροφίμων

Στα πλαίσια του μέτρου αυτού θα χορηγείται ενίσχυση στους παραγωγούς, οι οποίοι συμμετέχουν οικειοθελώς σε Κοινοτικά προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους για 5 έτη υπό την μορφή ετήσιας ενίσχυσης, η οποία δεν μπορεί αθροιστικά για το σύνολο των καθεστώτων ποιότητας του παρόντος μέτρου, να υπερβεί τα 3000 ΕΥΡΩ ανά εκμετάλλευση και τα ποσά που υπολογίζονται κατά περίπτωση καθεστώτος ποιότητας και αναγνωρισμένου προϊόντος με βάση τα ακόλουθα σταθερά κόστη:

Τις δαπάνες που συνεπάγεται η ένταξη στο καθεστώς ποιότητας

Την ετήσια εισφορά συμμετοχής

Τις δαπάνες ελέγχου που συνδέονται με την τήρηση των προδιαγραφών που ορίζονται κατά περίπτωση καθεστώτος ποιότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου εκτιμάται στα 125 εκ. €.

- Μέτρο 6.2 : Καθεστώς ενίσχυσης για την προώθηση των προϊόντων ποιότητας

Στα πλαίσια του μέτρου αυτού δίδεται ενίσχυση σε Ενώσεις Παραγωγών, που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 23 του Καν. 817/04 και οι οποίες αποβλέπουν στην ενημέρωση των καταναλωτών και την προώθηση γεωργικών προϊόντων ή ειδών διατροφής.

Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων φθάνει στο 70% των επιλέξιμων δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα