Θετικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 11:03
UPD:11:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Θετικά πρόσημα εμφανίζει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση από την αντιστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,60% στις 560,36 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,65% στις 1.498,30 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,99 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 19 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,48% στις 501,80 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,62%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,33%, η Eurobank κατά 2,19% και η Alpha Bank κατά 0,61%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca - Cola HBC εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2,40% ενώ στο 1,10% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ και Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 2,72%, της ΜΕΤΚΑ κατά 1,22% και του Μυτιληναίου κατά 1,04%.

Η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, σε χθεσινή της παρέμβαση, ζήτησε να υπάρξει «σύνεση» στη δημόσια συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, με αποτέλεσμα η Goldman Sachs να περιορίσει μόλις στο 25% - από 40% προηγουμένως - το ενδεχόμενο αναθεώρησης της επιτοκιακής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Εν όψει της δεύτερης ημέρας διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος, ενώ εκτίμησε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει τα εξής: «Οι σταθερά χαμηλοί όγκοι συναλλαγών μειώνουν γενικώς την "αξιοπιστία" των σημάτων που προσφέρει η τεχνική ανάλυση, αλλά από την άλλη μία τόσο "ρηχή" αγορά όσο η ελληνική, αποτρέπει τους αγοραστές από το να δώσουν "μάχη" για να κρατήσουν τα τεχνικά στηρίγματα, με δεδομένη τη μακροπρόθεσμη καθοδική τάση, που δημιουργεί υψηλή πιθανότητα εισόδου στην αγορά σε ελκυστικότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, σύμβαση για την παροχή κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 339 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), υπέγραψε ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος προχώρησε και στην υπογραφή σύμβασης δανείου, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (BSTDB), με στόχο την παροχή επιπλέον ρευστότητας για τις στρατηγικές επενδύσεις του Ομίλου στην Ελλάδα και την επιτάχυνση της ανάπτυξης Δικτύων Νέας Γενιάς.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από νέους χρηματοδοτικούς φορείς, παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία τόσο στο Ταμείο Συμμετοχών, όσο και στην μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα