Χ.Α.: Η συντονισμένη παγκόσμια κάθοδος έδωσε τον 25άρη απώλειες πάνω από -3%

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 14:43
UPD:14:47
SOOC/Nikos Libertas

του Κώστα Ιωαννίδη

Στη σημερινή σύνοδο, την πρώτη της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί, με τζίρο καλύτερο της προηγούμενης, αποφάσισαν ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να αποκτήσει η αγορά κατεύθυνση εκτός της πλάγιας.

Η δυναμική έφερε και σήμερα την νίκη  σε όσους ήθελαν την καθοδική κατεύθυνση, ενώ οι ξένες αγορές αποτυπώνουν τη διάθεση για μείωση των θέσεων σε όλες τις αξίες υψηλού ρίσκου και περιμένουν σήμερα τα μηνύματα των αρμοδίων της Fed και τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.  

Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε καθοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, πολλούς κλάδους και αρκετοί είχαν πτώση άνω του -2,0%. Ωστόσο ξεχωρίζουν οι απώλειες στις εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -3,52%, Τροφίμων Ποτών -3,51%, Πρώτες Ύλες -3,01%.

Ακόμα και μετά τις 13:25 που σταμάτησαν  οι έντονες πιέσεις, ο τραπεζικός δείκτης είχε χτυπήσει σήμερα τις 628 μονάδες -7,73%) που είναι σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών.

Στις 14:24 οι Τράπεζες έχουν απώλειες -7,1% με την ΕΥΡΩΒ στο -7,42% την ΠΕΙΡ στο -7,8%, την ΕΤΕ  -5,64 και την ΑΛΦΑ στο -7,27%.  Υπέρ  ανόδου  συνηγορούν μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΠΕΛΑ ΟΛΠ ΤΕΝΕΡΓ ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η προσπάθεια για διεύρυνση απωλειών που σχηματίστηκαν στην διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για τα περισσότερα blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί αξιοσημείωτος τζίρος αφού στο μέσο των συναλλαγών είναι ελαφρά καλύτερος από της Παρασκευής την ίδια περίπου ώρα.

Ο 25άρης πορεύεται πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί ο δείκτης των τραπεζών αφού οι βασικοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο στο άνοιγμα και μετά από αναπήδηση που τους οδήγησε σε τρία λεπτά στο μέγιστο μέρας που για τον Γ.Δ. αντιστοιχούσε σε πτώση -0,89%συνέχισαν με καθοδική κλίση απότομη ως τις 11:10 και μετά με μικρή σταθερή κλίση όπως και ο Τραπεζικός.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μεγάλες πτωτικές μεταβολές περιμένοντας και σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης και τις εντυπώσεις από την ομιλία ένος στελέχους της Fed. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -2.01%, ο CAC -1.95% και για τον FTSE100 πτώση -1,64%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού η αγορές ξεκινούν μετά από μεγάλη αρνητική μεταβολή την Παρασκευή και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,70%. Τα Emini futures του S & P 500 που  διαπραγματεύονται στο Σικάγο κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών, ταλαντεύθηκαν ως -0,6% χαμηλότερα, αν και τα ομόλογα ήταν σε ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο.

Ορισμένα μέλη της Fed προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι «ανοικτή» για μια αύξηση, ακόμη και αν τα futures δίνουν μόνο μια πιθανότητα 25% σε αυτή την κίνηση.

Οι super-χαμηλές αποδόσεις έχουν κάνει τις αποδόσεις των μετοχών συγκριτικά να φαίνονται σχετικά πιο ελκυστικές, έτσι ώστε οποιαδήποτε σταθερή άνοδος των αποδόσεων είναι πιθανό να επιβαρύνουν την αποτιμήσεις των μετοχών.

Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας, για παράδειγμα, είχε γυρίσει θετικά για πρώτη φορά από τις 22 Ιουλίου την Παρασκευή και κατέληξε στο +0,02%, το υψηλότερο επίπεδο από την 23η τον Ιούνιο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών και 30 ετών ομολόγων χτύπησαν κορυφές 11 εβδομάδων.

Στις 14:34 ο τζίρος ήταν 17,689 εκατ. ευρώ ελαφρώς υψηλότερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε την ίδια ώρα αργότερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -2,54% για τον Γ.Δ., και -3,48% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,86%. 

Η αξία των πακέτων είναι 0,000 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 14 και των πτωτικών 54 με αμετάβλητες τις 18. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα