Κατά 3,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 13:00
UPD:13:07

ΚΑΤΑ 3,6% αυξήθηκε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι αύξησης κατά 4,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΣΥΕ.

Οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση στο πρώτο τρίμηνο του 2005 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους κατά 3,8%, συμβάλλοντας κατά 2,4% στην αύξηση της τελικής ζήτησης. Η αύξηση αυτή της τελικής κατανάλωσης είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια την αύξηση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στην τελική ζήτηση.

Οι επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2005 μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η μείωση αυτή των επενδύσεων επιβράδυνε την αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 0,2%. Η μείωση αυτή έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου των επενδύσεων στην τελική ζήτηση.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2005 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 κατά 6,9 % συνεισφέροντας στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας με ποσοστό 1,1%. Η αύξηση των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ γεγονός που έχει ως συνέπεια την αύξηση του σχετικού μεριδίου των εξαγωγών στην τελική ζήτηση.

Οι εισαγωγές στo πρώτο τρίμηνο του 2005 αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η αύξηση των εισαγωγών είναι μικρότερη αυτής των εξαγωγών γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα