Οι στόχοι της ΑΤΕ στην τριετία

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 19:10

Τους κύριους άξονες της στρατηγικής της για την τριετία 2005-2007, γνωστοποίησε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο πρώτος άξονας είναι η δημιουργία επιπρόσθετων εσόδων. Οι παράγοντες που θα συμβάλουν σε αυτή την προοπτική, είναι, σε πρώτη φάση, η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπάρχοντος δικτύου της ΑΤΕ (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 458 καταστήματα), με στόχο την αύξηση της απόδοσης των υφισταμένων και την προσέλκυση νέων πελατών.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί η μεγιστοποίηση των ευκαιριών για σταυροειδείς πωλήσεις, με τη δημιουργία πακέτων που θα συνδυάζουν διάφορα τυποποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας και εταιρειών του Ομίλου γενικότερα. Επίσης, η ΑΤΕ σκοπεύει στην αύξηση του μεριδίου των εσόδων από προμήθειες, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη "one stop shop" για τμήματα της αγοράς, προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο δεύτερος άξονας βασίζεται στον αυστηρό έλεγχο του κόστους με την εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών μεθόδων διοίκησης, καθώς και στη χρήση εφαρμογών σύγχρονης πληροφορικής. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και υπάρχουν ενδείξεις μείωσης του διοικητικού κόστους.

Ο τρίτος άξονας βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των δανείων και η επιθετική πολιτική εξυγίανσης χαρτοφυλακίου σε συνέχεια της εφαρμογής του νόμου για τα πανωτόκια, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει για την Αγροτική Τράπεζα τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα τρία χρόνια.

Οσον αφορά στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοίκηση θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην αύξηση της ρευστοποίησης και της αναδιάρθρωσης δανείων αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Διεύθυνσης Καθυστερήσεων, των δύο εξειδικευμένων καταστημάτων καθυστερήσεων, που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, και όλου του δικτύου γενικότερα.

Τέλος, η διοίκηση θα επικεντρωθεί στην αύξηση των κερδών των θυγατρικών της και στην καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών της σε άλλες εταιρίες, που θα συμπεριλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τη βαθμιαία απεμπλοκή αυτών. Οι στόχοι της ΑΤΕ είναι να ενισχυθεί σημαντικά ο βαθμός αποτελεσματικότητας, κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας της Τράπεζας.

Ειδικότερα, οι στόχοι που τίθενται για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι:

- Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μετά φόρων, ώστε η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάσει το επίπεδο του 14-16% μέχρι το 2007.

- Η διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) σε επίπεδα πάνω από το 10%.

- Η αύξηση των εσόδων σε συνδυασμό με αυστηρό έλεγχο του κόστους ώστε να μειωθεί η σχέση κόστους και εσόδων κάτω από 60%.

- Η αποτελεσματική πολιτική εξυγίανσης χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με βελτιωμένες διαδικασίες ρευστοποίησης δανείων, να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε το ποσοστό τους στο σύνολο των δανείων να μην υπερβαίνει το 7,5% μέχρι το τέλος του 2007, ενώ η κάλυψή τους από προβλέψεις να φτάσει στο επίπεδο του 83% τουλάχιστον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα