Ιαπωνία: Απροσδόκητη συρρκίκνωση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 08:07

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ συρρίκνωση, εμφάνισε το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, τον Μάρτιο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, καθώς οι εισαγωγές, αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές.

Το πλεόνασμα υποχώρησε 17,5% στο 1,37 τρισ. γιέν (13 δισ. δολ. ΗΠΑ), εποχιακώς προσαρμοσμένο, έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα, στο Τόκυο. Δέκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το πλεόνασμα θα ήταν 1,68 τρισ. γιέν. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το πλεόνασμα διευρύνθηκε κατά 0,5%, στο 1,85 τρισ. γιέν.

Οι εξαγωγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Matsushita Electric Industrial Co., ανακοίνωσαν χαμηλότερα κέρδη, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών για επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων. Το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών ενδέχεται να μειωθεί περισσότερο, καθώς οι αγοραστές ιαπωνικών προϊόντων του εξωτερικού, μειώνουν τα αποθέματα των απούλητων καταναλωτικών αγαθών, περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Masaaki Suzuki.

«Η μείωση των εξαγωγών, επιβεβαιώνει την αδυναμία που βλέπουμε στην εξωτερική ζήτηση, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία», επεσήμανε ο Suzuki, οικονομολόγος του Mizuho Research Institute, ο οποίος προέβλεψε τη συρρίκνωση του πλεονάσματος, συμπληρώνοντας: «Οι εξαγωγές δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, εκτός και εάν η εξωτερική ζήτηση ανακάμψει αργότερα μέσα στο έτος».

Η Ιαπωνία εισήλθε στην ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2004 καθώς μειώθηκε η ανάπτυξη των εξαγωγών. Η οικονομία ανέκαμψε το τέταρτο τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη 0,5%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 26 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2005 είχε ρυθμό 2,5%. Οι καθαρές εξαγωγές, η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών και των εισαγωγών, κατά πάσα πιθανότητα δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη, είπαν. Το ΑΕΠ της χώρας θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο στις 8:50' π.μ., ώρα Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα