Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου

Καθώς εικάζεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα θα καλύψουν τη ζήτηση
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 09:29
UPD:15:05

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε, για τρίτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς αναμένεται, ότι τα αμερικανικά αποθέματα θα είναι αρκετά, για να καλύψουν τη ζήτηση από τα διϋλιστήρια, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,5%, καθώς έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, έδειξε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας, στα υψηλότερα επίπεδα, από τον Ιούλιο του 1999. Η αίσθηση ότι η παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο ενδέχεται να περιοριστεί, επηρέασε πτωτικά τις τιμές του προϊόντος.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουνίου, υποχώρησε 40 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 48,27 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 48,50 δολ. το βαρέλι, στη 1:22' μ.μ, ώρα Σιγκαπούρης. Το πετρέλαιο, έχει υποχωρήσει κατά 17%, από τα υψηλότερα επίπεδα των 58,28 δολ. το βαρέλι, που άγγιξε στις 4 Απριλίου και τα υψηλότερα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983.

Η International Energy Agency, σύμβουλος των 26 βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, στις 11 Μαΐου, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας φέτος, στο 7,4%, καθώς οι υψηλές τιμές, περιόρισαν τις εισαγωγές.

Το University of Michigan, είπε στις 13 Μαΐου, ότι το αίσθημα των καταναλωτών υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάϊο, καθώς οι τιμές της βενζίνης κινήθηκαν ανοδικά.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου, αυξήθηκαν για δωδέκατη φορά σε 13 εβδομάδες. Οι προμήθειες, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαΐου, αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 329,7 εκατ. βαρέλι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, στις 11 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα