Μ. Khodorkovsky: Προς καταδίκη ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 10:25
UPD:17:24

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να καταδικαστεί από το δικαστήριο της Μόσχας για απάτη και διαφυγή φόρων, σε περίπτωση που η υπεράσπιση ισχυριστεί ότι η υπόθεση είχε πολιτικό κίνητρο, με αποτέλεσμα την καταστροφή της εταιρείας, OAO Yukos Oil Co., που ίδρυσε ο ίδιος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας κατά το παρελθόν, Mikhail Khodorkovsky,

Ο Mikhail Khodorkovsky, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας κατά το παρελθόν, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Το δικαστήριο, με επικεφαλής, την δικαστή Irina Kolesnikova, έχει προγραμματίσει να βγάλει σήμερα την ετυμηγορία του. Κατά τη διάρκεια της δίκης που διήρκεσε 11 μήνες, οι δημόσιοι κατήγοροι είπαν, ότι, ο Khodorkovsky και ο συνεργάτης τους, Platon Lebedev, που διοικούσαν τον όμιλο, αποστέρησαν με δόλο από την κυβέρνηση κεφάλαια από πωλήσεις τη δεκαετία του '90. Ο Khodorkovsky, 41 ετών και ο Lebedev, 45 ετών, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ο Khodorkovsky, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών, προσπάθησε να σταματήσει τη Ρωσία από την αύξηση των φόρων των εταιρειών με πετρελαιοειδή και χρηματοδότησε πολιτικούς ενάντια στον πρόεδρο της χώρας, Vladimir Putin. Τόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι όσο και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον εκδημοκρατισμό της Ρωσίας που υποσχέθηκε ο Putin, μετά τη σύλληψη του Khodorkovsky από τις αρχές και την απαίτηση φόρων ύψους 28 δισ. δολ. πέρυσι από τη Yukos, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.

«Ο Khodorkovsky ξεπέρασε πολλά όρια», ανέφερε ο Cyrus Golpayegani, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 1 δισ. δολ. σε μετοχές στη Δυτική Ευρώπη, με την Raiffeisen Capital Management, στη Βιέννη σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Προσπάθησε να κερδίσει πολιτική επιρροή και αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του. Η ετυμηγορία θα είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που προσπαθούν να έχουν πολιτική επιρροή μέσω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ότι θα τιμωρηθούν.

Πέρυσι σε ολόκληρη τη Ρωσία το 99% των κατηγορουμένων καταδικάστηκε, έναντι του 98,9% των κατηγορουμένων που είχαν καταδικαστεί το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δημόσιοι κατήγοροι, είπαν, ότι θα συντάξουν νέες κατηγορίες έναντι του Khodorkovsky, με τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος και ο Lebedev «ξέπλυναν» δισεκατομμύρια ρύβλια, σύμφωνα με εκπρόσωπο των δημοσίων κατηγόρων σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο οποίος επικαλέστηκε την Natalia Vishnyakova, επικεφαλής του τμήματος Τύπου των αρμοδίων αρχών.

Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε να πει το πότε θα απαγγελθούν οι νέες κατηγορίες, ενώ ο Khodorkovsky, είπε, ότι η κατάσταση αυτή θα βλάψει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα