ΗΠΑ: Υψηλότερα του πληθωρισμού διαμορφώνονται οι μισθοί

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 12:46

ΤΟΥΣ μισθούς των έμπειρων οδηγών της, αύξησε τον Μάρτιο, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία μεταφορών των ΗΠΑ, Swift Transportation Co., σε ποσοστό της τάξης του 14%, τέσσερις φορές περισσότερο από τον πληθωρισμό του 3,1%, προκειμένου να προσελκύσει εργαζομένους με μεγάλη εμπειρία και πολλά προσόντα, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού.

«Η αγορά εργασίας ενδυναμώνεται κατά κάποιο τρόπο, στο πλαίσιο της βελτίωσης της οικονομίας», ανέφερε ο Dave Berry, αντιπρόεδρος της εταιρείας, που εδρεύει στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών. Αυξήσαμε τους μισθούς προκειμένου να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε τους καλύτερους στον κλάδο».

Οι μισθοί, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπερβούν τον πληθωρισμό και σε άλλους κλάδους των ΗΠΑ. Η αγορά εργασίας, έφτασε στο σημείο εκείνο, όπου οι εργοδότες αισθάνονται την πίεση να αυξήσουν τους μισθούς, ανέφερε ο Douglas Lee, οικονομολόγος της Economics From Washington Inc., φίρμας συμβούλων επιχειρήσεων, στο Πότομακ του Μαίριλαντ των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή, θα κρατήσει σε επαγρύπνηση την Federal Reserve, στην περίπτωση που οι μισθοί πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, ανέφερε ο Mickey Levy, οικονομολόγος της Bank of America Corp., στη Ν. Υόρκη. Η Fed, στις 3 Μαΐου, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδες, στο 4%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Τα σημάδια αυξάνονται. Η ανεργία στις ΗΠΑ διατηρείται στο 5,2%, χαμηλότερα της αύξησης τον Ιούνιο του 2003 που είχε ανέλθει στο 6,3%. Οι εργοδότες, δημιούργησαν 274.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, τη στιγμή, που ο μέσος όρος των ωρών εργασίας, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 0,9%. Τα έσοδα, ανά ώρα, αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ωστόσο οι εργοδότες, θεωρούν ότι είναι δύσκολο να βρεις προσωπικό με πολλά προσόντα, όπως νοσοκόμες και χειριστές μηχανημάτων.

«Το εργατικό κόστος το πρώτο τρίμηνο, ήταν 2,5% υψηλότερα, από τα αντίστοιχα επίπεδα του περασμένου έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε τέσσερα χρόνια, καταδεικνύοντας, ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού έγιναν μεγαλύτερες από το κόστος των εμπορευμάτων», επεσήμανε ο Lee, συμπληρώνοντας: «Οι πιέσεις του κόστους εργασίας θα φανούν πολύ αργότερα και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις περιορίσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα