Μεγαλύτερη πρόοδο ζητεί από την Ελλάδα ο Ντέισελμπλουμ

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 10:20
UPD:13:15
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μήνυμα για επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μπρατισλάβα.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε «ατυχή», αναφέροντας πως «τον λόγο πλέον, έχουν τα δικαστήρια», ενώ έσπευσε να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όσον αφορά το Brexit, κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι ο μεγάλος χαμένος από το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., θα είναι η βρετανική οικονομία.

Σχετικά με την Ευρωζώνη και τις αναφορές περί δημοσιονομικής «χαλάρωσης», ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.

EPA/FILIP SINGER

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Aπό την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα. «Υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα» συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Κριτική προς την Ελλάδα άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, ο οποίος αναγνώρισε ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων δεν αποτελούν θετική εξέλιξη». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εκταμίευση νέων δόσεων προς την Ελλάδα, δίχως την υλοποίηση των αναγκαίων προαπαιτούμενων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.  «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση της Apple.

«Υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι είναι σαφείς για τη φορολογία των πολυεθνικών» εξήγησε και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ε.Ε. για την Apple βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες. «Η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη» συνέχισε στο ίδιο ύφος και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση για το φορο-πρόστιμο της Apple δεν στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα