Τη δημιουργία προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη προτείνει ο Ρέγκλινγκ

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 14:01
UPD:14:02
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (EMU) χρειάζεται μία τέτοιου είδους δημοσιονομική δυνατότητα, ώστε να χρησιμοποιείται σε περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών σοκ (φωτ. αρχείου).

Υπέρ της δημιουργίας ενός - περιορισμένου μεγέθους - προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του για το «Eurofi Financial Forum», το οποίο διεξάγεται στη Μπρατισλάβα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (EMU) χρειάζεται μία τέτοιου είδους δημοσιονομική δυνατότητα, ώστε να χρησιμοποιείται σε περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών σοκ.

«Μία δημοσιονομική δυνατότητα, η οποία δεν οδηγεί σε μόνιμες μεταβιβάσεις ή σε μία αμοιβαιοποίηση του χρέους, θα βελτίωνε τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης» τονίζει, παραπέμποντας στο αμερικανικό παράδειγμα, «όπου οι πολιτείες μπορούν να προσφεύγουν στα λεγόμενα ταμεία για τις δύσκολες ημέρες».

Στο άρθρο του, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει ότι «συχνά περνούν απαρατήρητες οι θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη και καθιστά σαφές ότι «η Ευρώπη έχει κάνει καλή πρόοδο και η στήριξη του κοινού παραμένει ισχυρή».

Παραθέτει επίσης, δύο σημαντικά «βήματα» για την ισχυροποίηση της Ευρωζώνης:

  • Ενίσχυση της κοινής ανάληψης κινδύνων, η οποία μπορεί να καταστεί εφικτή μέσω των κεφαλαιαγορών και του δημοσιονομικού «καναλιού»
  • Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS)


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα